Výhodná kúpa sa môže zmeniť na stratu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledných dňoch som si všimla, že na uliciach postáva Avia s nápisom: Predávame zemiaky, cibuľu, jablká. Dobrý nápad: je čas predzásobovania na zimu, tovar príde až do domu a hádam aj výrobca (pestovateľ) aj kupujúci získajú nejakú korunu navyše.

Povedala by som: výhodná služba, dobrý obchod - fajn! Napriek tomu však považujem za potrebné spotrebiteľov, predovšetkým v ústredne vykurovaných bytoch bez chladnej pivnice, varovať.

Na prvý pohľad výhodná kúpa sa môže zmeniť na dosť výraznú stratu. Prečo? Nuž rizík je viacero. Velikánske zemiaky môžu byť nielen nevhodnej odrody, ale môžu byť aj choré. Veď to poznáte: prekrojíte zemiak - a vo vnútri šedo- čierny stred. Ak ste varili menšie zemiaky, strata jedného - dvoch vám obed neohrozí. Horšie je to, keď musíte vyhodiť polovicu, t. j. dva zo štyroch veľkých. A ako je to s odrodou? Prirodzene, nemusíte byť školeným zemiakarom, na to sú inšpektori slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie, ale mali by ste vedieť, že zemiaky sú stolové a na priemyselné spracovanie (na lieh, škrob).

Aj u nás už platí, že zemiaky majú byť označené názvom odrody. Myslím si síce, že to spotrebiteľom nič nepovie, ale tak to hovorí predpis. Vhodnejšie by bolo označenie, ako je to napr. v Rakúsku, kde sú zemiaky označené podľa vhodnosti použitia, napr. šalátové, na prílohu či na cesto. A takáto informácia je na všetkých baleniach od 2 kg. Nemôže sa potom stať, že namiesto úhľadného zemiakového šalátu postavím na stôl akúsi kašovitú drť. O nevhodnej - pretože nestolovej - odrode pomlčím, hoci by ma porazilo, keby som mala v zásobe, povedzme, liehovarnícku.

Prečo o tom píšem? Nuž, zemiaky sú druhým chlebom Slovákov - dnes už poriadne drahým. Preto ma znechucuje, ak v renomovanej reštaurácii k výbornému jedlu dostanem chuťovo neprijateľné zemiaky. Neveríte? Stalo sa mi to minulý týždeň. No k praktickým otázkam samozásobenia: uvážte, či sa vám vôbec oplatí robiť si zásoby. Skladovaním vznikajú straty na hmotnosti aj kvalite, o vzhľade ani nehovoriac. Pritom súčasný trh nepozná sezónne výkyvy. Dnešných 10 Sk za kilo sa zmení nevhodným skladovaním na prípadných 20 Sk do jari.

To sa, samozrejme, vzťahuje aj na jablká. Na cibuľu síce nie, ale pri tej treba dávať pozor na inú pascu: čím je väčšia, tým je pravdepodobnejšia ,,dvojcibuľa,“, ktorá sa vo vnútri začne kaziť. Čo teda robiť, ak sa predsa len nezaobídete bez veľkých zásob na zimu? Žiadať od predávajúceho možnosť tovar si riadne prezrieť. Nekupovať pod nátlakom času. Ochutnať jablká. Prekrojiť zemiak - biele sú možno menej chuťovo vhodné. Dávať prednosť stredne veľkej cibuli a presvedčiť sa, či je správne ,,zatiahnutá,“ - čiže má klasický tvar cibule a správnu farbu. Škvrny či už na zemiakoch, jablkách alebo cibuli sú vždy znakom, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje trvanlivosť pri skladovaní. Napokon, ide o vaše peniaze!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?