Pracovníci neurochirurgie na Kramároch varujú pred jej kolapsom

14.1.2019
Andrej Šteňo

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice má opäť problém. Dvadsaťtri lekárov a sestier v otvorenom liste adresovanému poslancom Národnej rady opísalo kritický stav na klinike. Chýbajú im prístroje aj personál.

Podľa zamestnancov kliniky momentálne funguje len jeden z troch operačných stolov, navyše im chýba 17 sestier. Na jednotke intenzívnej starostlivosti preto dlhodobo neobsadzujú štyri z desiatich lôžok so zvýšenou starostlivosťou. „Situácia na najvýznamnejšej neurochirurgickej klinike na Slovensku je v súčasnosti taká, že nevieme zabezpečiť normálny chod pracoviska, pričom sa obávame jeho kolapsu“, píše sa v liste. Klinika pritom operuje pacientov s vážnymi ochoreniami chrbtice či mozgu.

Ako sa uvádza v liste, ešte v decembri poslali zamestnanci list ministerke zdravotníctva, kde žiadali pomoc a tiež osobné stretnutie, odpoveď však nedostali.

Chýbajúce stoly

O potrebe nových operačných stolov vedenie nemocnice žiadali ešte v máji 2017, v decembri dostali odpoveď, že jeden sa už obstaráva. V máji a júni 2018 požiadavku urgovali. V novembri 2018 sa definitívne pokazili dva staré stoly a boli určené na vyradenie. Informovali preto riaditeľku nemocnice, aj ministerku zdravotníctva, na čo dostali list od generálneho tajomníka služobného úradu J. Ráža, ktorý im oznámil, že obstarávanie žiadneho stola ešte ani nezačalo. „Nateraz z dôvodu absencie operačných stolov posúvame operácie pacientov s nádormi mozgu, vrátane detí, oddelenia sa prepĺňajú a nervozita pacientov i personálu každým dňom narastá“, píše sa v liste.

Podobný problém majú s neuronavigačnými prístrojmi, ktoré tiež žiadajú od roku 2017.

Zamestnanci tiež upozorňujú na hrozbu trieštenia neurochirurgickej zdravotnej starostlivosti v Bratislave. Reagujú tak na plány vybudovať ďalšie neurochirurgické pracovisko v rámci Univerzitnej nemocnice v Ružinove. „Naše sestry, plniace si svoje úlohy príkladne, sú so silami na konci a mnohé zvažujú odchod, ak sa situácia nezlepší,“ upozorňujú v liste.

Pod list sa podpísalo 23 zamestnancov kliniky vrátane prednostu, Andreja Šteňa (na fotografii).

Ministerstvo reaguje 

Na list už reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva. „Odmietame šírenie poplašnej správy a snahu o spolitikárčenie uvedenej témy a tvrdo sa dištancujeme od dnešných tvrdení opozičnej strany SaS, ktorá sa snaží vytĺcť politický kapitál v tak citlivej téme, ktorú intenzívne riešime. Pre ministerstvo zdravotníctva je pacient na prvom mieste a najdôležitejšie preto je, aby pacienti dostávali adekvátnu zdravotnú starostlivosť v adekvátnom čase", uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. 

Ako dodala, o situáciu na Neurochirurgickej klinike UNB sa zaujímajú a manažmentom o situácii sú pravidelne informovaní. „Ministerka zdravotníctva sa dnes stretla aj s generálnou riaditeľkou Univerzitnej nemocnice, kde sa o situácii opätovne informovala a uistila ministerku zdravotníctva, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia. Situáciu rieši aj Úrad pre riadenie podriadených organizácií. Manažment nemocnice nás informoval, že prijíma opatrenia zamerané na stabilizáciu situácie na klinike. Ministerka zdravotníctva požiadala zároveň opätovne vedenie UNB o stabilizovanie danej situácie“, dodala.  

Zároveň uviedla, že na kliniku boli na jeseň už dodané monitory vitálnych funkcií, RTG prístroje, C-ramená, klasické odsávačky, chirurgicky ultrazvukový aspirator - odsávačka CUSA či zariadenie na ohrev pacienta.

 „Na kliniku bude čoskoro inštalované nové špičkové prístrojové vybavenie, najnovšie prístroje v prvom štvrťroku, najneskôr do prvej polovice tohto roka. Radi by sme uviedli, že spustenie a úspešnosť verejného obstarávania závisí najmä od presnej špecifikácie prístroja, za ktorú je zodpovedné konkrétne pracovisko. MZ SR intenzívne komunikuje s pánom docentom Šteňom o špecifikácii daného prístrojového vybavenia. Čo sa týka sťažnosti v uvedenom liste, samozrejme, procesy nákupu prístrojov musia prebehnúť maximálne transparentne, preto sme vedenie kliniky poprosili o doprecízovanie požiadaviek, o čom sme ich aj listom v decembri informovali, avšak sme nedostali žiadnu odpoveď. Plánuje sa aj rozšírenie lôžkového fondu a kontinuálne pracujeme na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov na tejto klinike zlepšovali“, uviedla Eliášová a dodala, že je pripravované aj nové neurochirurgické pracovisko v Ružinove, ktoré spolu s klinikou na Kramároch umožní operovať viac pacientov ako doteraz. Jeho otvorenie plánuje rezort už v lete.

 „Radi by sme upozornili, že odchod lekárov z Kramárov z neurochirurgickej kliniky nebol spôsobený zlým technickým vybavením, ale interpersonálnymi nezhodami“, dodala Eliášová. 

(lv)

Páčil sa vám článok?