Čo hovorí na novoročné predsavzatie schudnúť odborník Dr. Igor Bukovský?

MUDr. Igor Bukovský

Zdroj: akv.sk

Páčil sa vám článok?

Začiatok nového roka je obdobie, keď sa mnohí plánujeme vyrovnať s nadbytočnými kilami či dokonca extrémnou obezitou. Ako teda treba začať? Je vhodné po sviatkoch a "prejedacom"období zrazu celkom otočiť a prakticky zo dňa na deň začať prísne chudnúť?

Ako teda začať žiť v novom roku zdravšie a aj schudnúť? „To prvé, čo človek musí urobiť je uvedomiť si svoj stav a nájsť dôvod zmeniť ho. Táto motivácia vás potom prenesie aj ponad kritické obdobia, ktoré prídu, pretože krízy sú súčasť nášho života,“ tvrdí doktor Bukovský. Druhou radou je podľa neho nájsť si systém opatrení, ktoré zmenia váš život, znížia hmotnosť a zlepšia zdravie.

Základnou chybou je podľa doktora Bukovského už len to, že hmotnosť alebo zdravie chcú ľudia riešiť nejakou „diétou" a nie úpravou života. „Veď predsa najlepší dôkaz, že diéty nefungujú, je fakt, že ich je tak veľa.“ Ak už sa aj človek rozhodne pre nejakú diétu, určite by sa mal vyhnúť podľa doktora týmto typom diét:

1. Extrémne diéty

Sem doktor Bukovský zaraďuje napríklad formy diét, ako sú ketogénna strava, paleo diéta, Atkinsova diéta a podobne.

2. Hlúpe diéty

Príkladom hlúpej diéty je podľa doktora napríklad stravovanie sa a chudnutie podľa krvných skupín. Určite si však aj sami spomeniete na rôzne iné zaručené diéty, ktoré vám sľubujú priam zázračne jednoduché chudnutie s odvolaním sa na rozličných „odborníkov“ či „štúdie“.

3. „Bleskové“ diéty

Blesková diéta je tá, ktorá vám sľubuje, že už za týždeň schudnete neuveriteľných 6 kíl. Znie to síce lákavo, ale pravda je taká, že iba menšia časť z tých vašich schudnutých 6 kíl je tukové tkanivo a bleskové diéty takisto prinášajú ten najsilnejší jo-jo efekt.

Odborník na výživu Dr. Bukovský odporúča dodržiavať aj tieto pravidlá a zaradiť ich pravidelne do svojho života:

 Raňajkujte kvalitne. Podporíte metabolizmus a svoje deti naučíte jednu z najlepších zásad stravovania.

 Pred obedom sa aspoň trochu napite vody a začnite vhodnou polievkou či zeleninovým šalátom.

 Pred večerou si nepredstavujte jedlo, ktoré máte najradšej, ale také, ktoré je najzdravšie, a tešte sa naň.

● Pomenujte a prijmite svoje emócie, ktoré vás nútia jesť.

 Ak máte nutkanie jesť, hoci nie ste hladná, predstavujte si samu seba ako štíhlu a zdravú. V mozgu si vytvoríte nové dráhy a naprogramujete si život bez závislosti od jedla.

 Aspoň 4 hodiny denne sa venujte aktivitám, pri ktorých ste na nohách.

● Nerozmýšľajte, prečo cvičiť, ale ako a kedy cvičiť.

 Ráno začínajte tancom či cvičením – vyplavíte zo svalov irizín, čo znamená, že naštartujete metabolizmus.

 Svoje fyzické aktivity posúvajte postupne o malý kúsok ďalej, vyššie, rýchlejšie či viac. 

 Na záver sprchovania si na oblasť krku, ramien a hrudníka pustite studenú alebo aspoň vlažnú vodu. Aktivuje váš metabolizmus.

(nc)

Páčil sa vám článok?