Rakovina ohrozuje aj mužov: Aký je ich najčastejší problém?

13.12.2018
Muž u lekára - vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Karcinóm prostaty je druhým najčastejším nádorovým ochorením, na ktoré umierajú muži v pokročilom veku. Ročne zomiera až 600 Slovákov. Okrem zdravého životného štýlu je teda mimoriadne dôležitá aj urologická prevencia, ktorú muži ignorujú.

Mnoho slovenských mužov na preventívne prehliadky k urológom nechodí. Pritom vďaka nim je možné rakovinu prostaty odhaliť vo včasnom štádiu a  zachrániť si tak život. Naše štatistiky sú žiaľ neúprosné. Ročne na rakovinu prostaty zomiera až 600 Slovákov a riziko tohto ochorenia dramaticky narastá po päťdesiatom roku života. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia mužov na nádorové ochorenia. Pritom veľa mužov má skrytú formu rakoviny prostaty a často sa ani nezistí, že zomreli práve na toto ochorenie.  

Okrem zdravého životného štýlu je teda mimoriadne dôležitá aj urologická prevencia, ktorá zásadne prispieva k včasnému diagnostikovaniu rakoviny. Čím skoršie sa rakovina zachytí, tým je väčšia šanca na vyliečenie. Podľa zákona majú muži nárok na preventívnu urologickú prehliadku od 50-teho roku veku, muži po 40-tom roku veku len s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve, a v trojročnom intervale.

 Všeobecná zdravotná poisťovňa

,,VšZP sa zameriava na včasné zachytenie odvrátiteľných onkologických ochorení, akým je napríklad rakovina prostaty. Pri preventívnej urologickej prehliadke znížila vekovú hranicu až o 10 rokov a mužom ju uhrádza raz za tri roky už od 40. roku života,“ uviedla v stanovisku Všeobecná zdravotná poisťovňa.  Z verejného zdravotného poistenia sa preventívna urologická prehliadka štandardne hradí mužom nad 50 rokov raz za tri roky.

V roku 2017 absolvovalo preventívnu prehliadku u urológa 31 249 poistencov VšZP, do 30. 6. 2018 vyhľadalo urológa z dôvodu prevencie 16 946 mužov poistených v najväčšej zdravotnej poisťovni na Slovensku.

Preventívnu prehliadku vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore urológia. Kompletná preventívna urologická prehliadka zahŕňa:

  • fyzikálne vyšetrenie,
  • palpačné vyšetrenie prostaty per rektum (cez konečník),
  • palpačné vyšetrenie semenníkov,
  • ultrazvukové vyšetrenie močových ciest a obličiek,
  • V priebehu preventívnej prehliadky sa odoberá krv na laboratórne vyšetrenie prostatického špecifického antigénu a kreatinínu,
  • vyšetrení sa moč chemicky a močový sediment.

Zdravotná poisťovňa Dôvera

,,V minulom roku z osemtisícdeväťsto poistencov využilo preventívnu prehliadku u urológa 12 percent mužov,“ povedal PR manažér poisťovne Matej Štepianský. V roku 2016 to bolo 13 percent.

Muži nad 40 rokov, u ktorých sa v rodine (otec, syn alebo súrodenec) vyskytol prípad karcinómu prostaty  majú podľa hladiny onkomarkera PSA nárok na jednu preventívnu prehliadku u urológa a to od každý rok až každý tretí rok.

Muži od 50 rokov majú nárok na jednu preventívnu prehliadku u urológa raz za tri roky. Jej súčasťou sú najmä: 

  • sedimentácia erytrocytov a odber krvi na určené laboratórne vyšetrenia,
  • vyšetrenie semenníkov a prostaty cez konečník,
  • vyšetrenie moču a močového sedimentu,
  • ultrazvukové vyšetrenie prostaty, močových ciest a obličiek
  • ultrasonografické vyšetrenie malej panvy,
  • fyzikálne vyšetrenie. 

,,Aby naši poistenci na termín preventívnej prehliadky nezabudli, môžu si jednoducho aktivovať SMS alebo emailovú pripomienku v Elektronickej pobočke,“ doplnil Štepianský.

Union zdravotná poisťovňa

„Keďže podporujeme prevenciu, Union ako jediná zdravotná poisťovňa uhrádza urologickú preventívnu prehliadku u všetkých mužov nad 40 rokov, a to v dvojročnom intervale. Keďže na urologickú prehliadku chodí len asi 4% mužov, rozhodli sme do nášho skríningového programu začleniť aj karcinóm prostaty a v dvoch fázach sme pozvali na prevenciu až 11-tisíc mužov nad 45 rokov, ktorí neboli viac ako 5 rokov na preventívnej prehliadke u urológa,“ povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne.

Mužom – poistencom poslala Union ZP list, v ktorom boli poučení o veľkom význame urologickej preventívnej prehliadky a zároveň boli informovaní o možnosti navštíviť konkrétnu najbližšiu urologickú ambulanciu v mieste ich bydliska.

Približne u 1 % mužov, ktorí reagovali na pozvanie Union zdravotnej poisťovne a absolvovali preventívnu prehliadku u urológa, bol diagnostikovaný karcinóm prostaty, vo väčšine prípadov vo včasnom štádiu. Vďaka účasti na prevencii  tak majú oveľa vyššiu šancu na vyliečenie. U ďalších boli zistené iné ochorenia prostaty, a to najmä zväčšená prostata, zápaly a podobne. „U týchto poistencov, ktorým bolo v rámci skríningového programu diagnostikované nádorové ochorenie  alebo zápalové zmeny, bola okamžite zahájená liečba, a tým sa výrazne zvýšila šanca na uzdravenie,“ doplnila Májeková.

 (ben)

Páčil sa vám článok?