Dobrý nápad: Vedeli ste, že v Bratislave funguje požičovňa živých vianočných stromčekov?

26.11.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Každoročnú diskusiu o tom či si budete na Vianoce doma ozdobovať živý alebo umelý stromček môže tento rok zaujímavo skomplikovať aj tretia možnosť, ak sa rozhodnete prenajať si na sviatky živý stromček v kvetináči. Ten môžete mať v obývačke ako dlho chcete a potom sa nevyhodí, ale bude ďalej rásť a prípadne si ho môžete zobrať domov aj o rok...

Nie každý má doma podmienky na to, aby sa celoročne staral o živý ihličnatý stromček v kvetináči. Väčšina ľudí si najviac užíva prítomnosť stromčeku v byte práve počas vianočných sviatkov. Klasické živé stromčeky v lesnej škôlke odrežú, prevezú na predajné miesta, kde potom niekoľko dní či týždňov čakajú na kupujúceho, zopár dní ich skladujeme ešte aj na balkóne, aby napokon v plnej kráse zažiarili na Štedrý deň, teda 24. decembra v našej obývačke. Problémom živých stromov však je to, že mnohé vo vykúrených bytoch pomerne rýchlo schnú, aj keď ich možno polievate a väčšinou skončia už niekoľko dní po Vianociach pohodené pri kontajneroch, v lepšom prípade ako krmivo pre niektoré zvieratá v ZOO. Umelé stromčeky majú síce potenciál vydržať vám slúžiť aj niekoľko sezón, navyše bývajú dokonale tvarované a nie je potrebné sa o nich špeciálne starať, stačí ich poskladané vyniesť z komory, pivnice alebo povaly, nájsť im podstavec a rozprestrieť vetvičky. Avšak v umelých stromčekoch nie je žiadny život, nevoňajú a navyše výrobcovia sa neustále pretekajú, kto ponúkne na trh dokonalejšiu a reálnejšiu napodobneninu živého stromčeka, čo má za následok, že jedného dňa svoj možno už trochu „otrepaný či zastaralý“ umelý stromček vyhodíte a stane sa plastovým odpadom, ktorý sa oveľa dlhšie rozkladá než akýkoľvek biologický materiál. Ideálne by bolo mať doma živý vianočný stromček, ktorý bude krásne voňať a nebude mu opadávať ihličie ani vysychať. V Bratislave túto možnosť poskytuje firma na území Starého Mesta, ktorá ponúka možnosť prenajať si od nej na sviatky živý stromček v kvetináči. Ten si môžete vyzdobiť, počkať, kým pod neho Ježiško nanosí darčeky a po Vianociach ho zase vrátiť.

Zdroj: koláž abn

Momentálne majú v ponuke sedem druhov ihličnatých stromčekov, ktorými sú Jedľa Nordmannova, Smrek Pichľavý Glauca, Smrek Pichľavý Hoopsi, Smrek Pichľavý Blue Seeding, Smrek Omorikový, Jedľa Abies Fraseri, Jedľa Kórejská Abies Koreana. Tie sú v kvetináčoch a aj s nimi sú vysoké od 135 do 240 cm a cenové relácie za prenájom sa pohybujú od 35 do 45 eur. Ak s ním nechcete mať žiadne starosti, tak vám ho doručia až domov, vynesú do bytu a stromček si môžete dokonca objednať aj ozdobený, ale za výzdobu sa už platí 80 eur.

Zdroj: koláž abn

​Samozrejme, že o prenajatý stromček sa musíte počas obdobia od decembra do januára aj náležite starať, čo značí, že ho nemôžete vystavovať extrémnym teplotným podmienkam (teda mráz ani horúčava, teda nesmie byť umiestnený pri radiátore, kozube či inom zdroji tepla), mali by ste mu v dome či byte nájsť také miesto, kde bude mať dostatočný prísun denného svetla a nemôžete mu lámať či strihať vetvičky, nepoškodzovať ihličie ani manipulovať s koreňovou sústavou, čo značí, že je zakázané ho presádzať. Potrebné je ho zalievať minimálne jedenkrát do týždňa čistou vodou v dostatočnom množstve. Požičaním živého stromčeka podporíte iniciatívu za zachovanie prírodného bohatstva na Slovensku, nakoľko požičovňa živých stromčekov dala verejný prísľub, že z každého prenájmu venuje 1 euro v prospech iniciatívy My sme les.

(ars, foto: koláž abn)

Páčil sa vám článok?