Premeňte svoj plastový odpad na hrnčeky, misky či kvetináče

24.11.2018

Zdroj: Archív P.B.

Páčil sa vám článok?

Viete si predstaviť, že prídete so svojím plastovým odpadom z domácnosti do recyklačnej dielne a tam si ho pretvoríte na misku či tienidlo na lampu, ktoré si odnesiete domov? Presne o to sa aktuálne snaží Novomešťan Patrik Bartas. Rozbieha projekt komunitnej recyklačnej dielne podľa vzoru holandského dizajnéra Dave Hakkensa a jeho Precious Plastics. V Bratislave je v tomto smere priekopníkom.

„Toľko hodnotného materiálu sa povaľuje všade a zadarmo...“ tvrdí Dave Hakkens a má na mysli tony plastových fliaš a obalov, ktoré zamorujú Zem. „Pritom sa z nich dá všeličo vyrobiť, len my na to nemáme stroje...“A to sa rozhodol pred piatimi rokmi zmeniť. Zostrojil jednoduché recyklačné stroje a zadarmo zdieľa na internete návody aj výkresy, ako ho napodobniť. Použil pri nich len jednoduché náradie a dostupné materiály a tvrdí, že si dnes každý môže postaviť malú továrničku na spracovanie plastov. Patrik Bartas je dôkazom, že to ide. Patrik tvrdí, že bol odjakživa manuálne zručný a keď sa k tomu pridal pocit, že chce viac ako len separovať, pustil sa do projektu komunitnej recyklačnej dielne. „Nechcel som skončiť len pri teórii, chcel som sa aktívne zapojiť,“ hovorí.
Keď sa o pár mesiacov rozbehnú v dielni prvé stroje, chce ju otvoriť pre každého. Pozývať na návštevu rodiny s deťmi aj učiteľky so škôlkarmi a školákmi, aby prišli so svojím plastovým odpadom a sami si vyskúšali, čo sa z neho dá vyrobiť, a že recyklovať má zmysel.Vďaka interaktívnej mape Holanďana Dave Hakkensa, na ktorej ľudia z celého sveta, čo majú záujem o dielňu alebo ju už tvoria, označia svoju lokáciu, sa Patrik skontaktoval a spriatelil s Radovanom Kramárom. Spoločne vyrobili prvý zo štyroch strojov.

„Ten rozseká očistené plasty na vločky či granulát, ktoré ďalej spracujeme,“ hovorí. „Druhý stroj tieto vločky stláča tlakom a určitou teplotou do formy, a tak vznikajú drobné výlisky ako misky či hrnčeky. Tretí je upravená elektrická rúra a funguje na rovnakom princípe, ale dajú sa v ňom robiť aj väčšie veci, napríklad kvetináče či polotovar na ďalšie spracovanie. Štvrtý mení granule na surovinu, ktorá je vhodná aj do 3D tlačiarní. A z nich už sa dá vyrobiť čokoľvek do domácnosti.“  Projekt nadchol aj Novomešťanov, a tak Patrik získal z novomestského participatívneho rozpočtu na dielňu 5-tisíc eur.Chce ich využiť na
zariadenie dielne a stavbu strojov, jeden vyjde asi na 1000 eur, a na nákup a stavbu foriem na lisovanie plastových výrobkov. Nebojí sa, že o chvíľu bude mať toľko hrnčekov z odpadu, že nebude vedieť, čo s nimi? „To ešte chvíľu potrvá,“ reaguje so smiechom. Nadšenie mu však nechýba a náklady sú podľa neho zvládnuteľné. „Nepotrebujem na to veľa,“ tvrdí a vysvetľuje, že jeden stroj má spotrebu asi ako rúra a práčka zapnutá naraz. Platby za elektrinu ho teda nezruinujú. Šťastie mal aj na priestory. Riaditeľka Centrálnej knižnice je otvorená komunitným aktivitám. „Máme kúsok za Račianskym mýtom na Pionierskej ulici už komunitnú cyklodielňu a nevyužívanú garáž nám poskytla do prenájmu pre potreby recyklačnej dielne.“

Holanďan Dave Hakkens má víziu, že si ľudia budú „jeho“ recyklačné dielne otvárať všade po svete a začnú meniť odpad na niečo užitočné. Patrik tiež dúfa, že bude inšpiráciou pre ďalších Slovákov. „Rozdrvený plast je výborným materiálom pre umenie. A je zadarmo. Napríklad pre dizajnérov na fakulte architektúry, ktorým by sa podobná dielňa hodila. Ujala by sa podľa mňa aj v komunitách, ktoré sa snažia minimalizovať odpad. Napríklad si ju viem predstaviť v Bystro komunitnej obývačke,“ hovorí. Práve pre podobných nadšencov, ako je on sám, chce spustiť blog, v ktorom bude dokumentovať, ako sa recyklačná dielňa buduje, čím im možno raz uľahčí cestu.

Moja posledná otázka je otázkou lenivého konzumenta: Načo recyklovať v malom, keď svoj odpad môžem nahádzať do žltých nádob, ktoré recykláciu deklarujú? „Pretože sa stačí pozrieť okolo seba a vidíte, že zjavne všetky plasty nekončia v recyklačnej jednotke,“ hovorí človek, ktorý v tom, čo my považujeme za odpad, vidí stavebný materiál.

(in)
Foto: Archív P.B.

Páčil sa vám článok?