Vďaka operátorovi bratislavských záchranárov sa dramatický pôrod doma napokon skončil šťastne!

19.11.2018

Zdroj: FB Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby

Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami – 9. novembra 2018 zatelefonoval na tiesňovú linku 155 mladý muž s tým, že jeho manželka bude asi každú chvíľu rodiť. Situácia sa napokon vyvinula, tak, že bábätko sa vypýtalo na svet skôr než na ich adresu dorazilo vyslané vozidlo. Pôrod musel napokon zvládnuť doma budúci otecko na základe telefonických inštrukcií Jaroslava Garbára z bratislavského krajského operačného strediska Záchrannej a zdravotnej služby.

K najťažším a zároveň najkrajším chvíľam v práci operátora na tiesňovej linke 155 patrí telefonická asistencia pri pôrode. Pred niekoľkými dňami ju absolvoval Jaroslav Garbár z bratislavského krajského operačného strediska. „Volal otecko, že sa schyľuje k pôrodu. Vyslal som posádku a zostal s rodičmi na linke. Dieťatko však nečakalo na záchranárov a počas hovoru som otecka inštruoval, ako pripraviť mamičku na pôrod a postarať sa o bábätko. Napokon prišlo na svet, ale neplakalo. Oteckovi som radil, ako dieťatko stimulovať, aby sa nadýchlo. Keď začalo konečne plakať, stres opadol, otecko sa oň patrične postaral, aby mu nebola zima, položil mamičke do lona a obaja sa začali smiať, ako to bravúrne zvládli,“ povedal o prípade so šťastným koncom pán Jaroslav Garbár prostredníctvom facebookovej stránky slovenských záchranárov. „Chlapčekovi prajeme veľa zdravia. A to najdôležitejšie na záver. Volá sa Jurko,“ dopísala k textu Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby, ktorá je poverená komunikáciou s verejnosťou.

Spojili sme sa s ňou, aby sme sa jej opýtali či sa nepomýlila a nedávno narodený chlapček náhodou nedostal meno podľa jej kolegu, teda Jarko. Hovorkyňu naša otázka pobavila a uznala, že by to nebolo až také neobvyklé: „Zachranárom sa neraz stáva, že mladé mamičky dávajú novorodencom mená podľa členov posádky, ktorá im pomáhala pri pôrode. Takýto koniec však nemal tento náš prípad z Bratislavského kraja, ktorý bol dosť dramatický najmä tým, že bábätko bezprostredne po narodení nedýchalo, ale vďaka presným inštrukciám nášho operátora a pohotovosti otecka, napokon všetko dobre dopadlo.“    

(ars, foto: FB Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby)

Páčil sa vám článok?