VIDEO: Nežná revolúcia odštartovala pred 29 rokmi pamätným pochodom bratislavských študentov

16.11.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Presne 29 rokov uplynulo od 16. novembra 1989, kedy sa v Bratislave uskutočnil pochod študentov stredných a vysokých škôl, ktorí boli už vtedy nespokojní s aktuálnou spoločenskou situáciou v socialistickom Československu. Svoje názory vyjadrili pred Univerzitou Komenského či vtedajším ministerstvom školstva hlasitým skandovaním hesiel, ktoré sa stali príznačnými pre Nežnú revolúciu. V nej padol totalitní režim a zvíťazila túžba ľudí po slobode a demokracii.

"Pred 29 rokmi som určite vstávala po žúre. Bol štvrtok a ja som vedela, že večer idem na študentské zhromaždenie. Ani neviem, ktorí starší spolužiaci ma tam ťahali, ale vedela som, že sa máme stretnúť na Mierovom námestí, ticho tam postáť a zaspievať československú a študentskú hymnu. Veď sme mali sviatok. Napokon však bolo všetko inak. Síce sme sa pred vtedajším pionierskym a dnešným Prezidentským palácom, aj tá hymna zaznela a potom sme v sprievode policajných áut v živej reťazi kráčali dole námestím SNP cez Šafko až k vtedajšiemu ministerstvu školstva. Z budovy vychádzal súdruh Gejza Šlapka, tak sme mu porozprávali, čo nás trápi a šli sme zasa preč. Bol to krásny večer a mne zmenil život. Ráno si ma síce prišli na internát stiahnuť domov rodičia, ale o 24 hodín ma so silným stiskom poslali späť do Bratislavy. Udalosti sa nedali zastaviť. Pôvodne som chcela byť športová redaktorka v rozhlase, ale po tomto večeri som chcela žit v normálnej krajine. Nesplnilo sa mi nič, ale niečo by som ešte mohla stihnúť. Na športovú redaktorku som už stará," napísala dnes ráno na sociálnu sieť pani Adriana, ktorá napokon vyštudovala žurnalistiku.

Takýchto príbehov sú celé desiatky, možno aj stovky či tisíce. Vznik Nežnej revolúcie, ktorá odštartovala už 16. novembra v Bratislave, sa v učebniciach dejepisu datuje až k 17. 11. 1989, kedy na Národnej triede v Prahe zasiahli bezpečnostné zložky veľmi tvrdo proti českým študentom.   

Výročie 16. novembra si pravidelne v Bratislave pripomínajú aj pred Univerzitou Komenského. Tieto zábery sú z roku 2015:

Takto si na novembrové udalosti spomína bývalý predseda SNR František Mikloško:

(ars, foto: TASR, video: YouTube, FB F.M.)

Páčil sa vám článok?