VIDEO: Poďme spolu lietať nad večernou Bratislavou – uvidíte aj to, čo je na streche budovy NBS...

13.11.2018

Zdroj: Bikso

Páčil sa vám článok?

Fotografovi Biksovi sa vďaka dronu včera podarilo nakrútiť veľmi atraktívne zábery večernej Bratislavy. Pôvodne chcel zachytiť západ slnka nad mestom, ale napokon vznikli veľmi efektné zábery zhora na dominanty našej metropoly ako sú budova NBS, obrátená pyramída Slovenského rozhlasu, ale aj Most SNP či Bratislavský hrad.

„Včera večer som bol na prechádzke po Starom Meste a zobral som si so sebou aj dron, pretože som videl, že začína byť pekný západ slnka. A nakoľko bolo takmer úplné bezvetrie, tak vznikli ideálne podmienky pre let. Hneď ako sa vzniesol do vzduchu, som zistil, že je aj dosť ďaleká viditeľnosť. Aj napriek tomu, že sa mi zdala byť už dosť veľká tma, tak som zapol kameru a začal nakrúcať. Napokon vznikli naozaj pekné zábery,“ povedal pre Bratislavské noviny Marek, ktorý používa umelecké meno Bikso. Ten mal najviac starostí pri strihaní asi minútového videa, ktoré môžu ako prví vidieť naši čitatelia. „Skúšal som to zostrihať vo svojom mobilnom telefóne, ale nikdy by som si nepomyslel, že sa dá aj na mobile urobiť to, na čo je oveľa vhodnejší výkonný počítač, teda strih 4K videa, spomaliť či zrýchliť niektoré pasáže a vyfarbiť niektoré kroky, čo sú technologicky dosť náročné operácie. Ale aspoň som sa presvedčil, že niektoré smartfóny sú v dnešnej dobe na úrovni, ktorá sa vyrovná aj kvalitným notebookom. Síce je to trochu na nervy, ale inak výhodné, ak nemáte veľa času a k dispozícii komputer,“ dodal Bikso.

Pri sledovaní videa, ste si určite rovnako ako my, všimli strechu budovy NBS, ktorá je s výškou 112 metrov jednou z najvyšších stavieb v meste. Nachádza sa na nej heliport – pristávacia plocha pre vrtuľníky, ktorá však nie je využívaná, nakoľko nebola skolaudovaná. Pôvodne sa uvažovalo, že by tu mohli pristávať aspoň jednomotorové vrtuľníky. Tie však nesmú lietať nad zastavaným územím. A ako vidno aj z večerných záberov v zostrihu, ktorý urobil Bikso, tak v okolí NBS sa nachádza veľmi veľa budov. V bezprostrednom susedstve je budova Slovenského rozhlasu - známa pyramída, ktorú ste z vtáčej perspektívy asi tiež ešte nevideli. Ale atraktívny je aj pohľad zhora na osvetlené bratislavské križovatky a ulice či zábery na Dunaj – Most SNP či najznámejšiu dominantu mesta – Bratislavský hrad.

(ars, foto a video: Bikso)

Páčil sa vám článok?