Ceny vodného a stočného sa určite zvýšia

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O tom, aké sú hlavné zámery nového vedenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v najbližšom období, ktoré sú zaujímavé aj pre bežných občanov, sme sa pozhovárali s jej generálnym riaditeľom Danielom GEMERANOM.

- Naším hlavným zámerom je zaručiť, aby bol zabezpečený dostatok kvalitnej pitnej vody aj v budúcnosti, a preto budeme musieť naďalej robiť aj opatrenia, ktoré sú pre bežných obyvateľov nepríjemné, ale sú nevyhnutné a navonok sa prejavujú vo forme rozkopávok. Pokiaľ ide o naše zámery a ciele v blízkej budúcnosti, týkajú sa najmä posilnenia zákazníckej orientácie spoločnosti, čo znamená spružnenie a aj určité spríjemnenie kontaktu s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou či už zo strany žiadateľov o pripojenie alebo z hľadiska platenia faktúr a poplatkov. Zlepšenie by sa malo prejaviť napríklad aj vo vyjadrovacích činnostiach vo vzťahu k projektom, rekonštrukciám a ďalším veciam.

Občanov najviac zaujíma otázka výšky cien vodného a stočného. Ako sa budú vyvíjať a kedy sa občania dozvedia podrobnosti?

- Občania sa dozvedia podrobnosti o cenách vody pre domácnosti hneď po tom, ako regulačný úrad schváli cenové návrhy, čo očakávame v decembri. Pre ostatných odberateľov sa nárast cien už zastavil a ak budú rásť, tak len o príslušné percento inflácie. Pokiaľ ide o ceny pre domácnosti, treba povedať, že cena vody je dodnes dotovaná z cien pre ostatných odberateľov. Prvým krokom bude musieť byť zastavenie dotácie, druhým postupné vyrovnávanie cien pre všetkých odberateľov tak, aby boli jednotné. Ceny pre domácnosti sa teda jednoznačne budú zvyšovať.

V Bratislave sú dodnes lokality, ktoré nie sú odkanalizované a dokonca tam nie je ani vodovod - napríklad štvrť zvaná Ahoj. Bude sa týmito vecami v dohľadnom čase vodárenská spoločnosť zaoberať?

- Ako nové vedenie spoločnosti si v prvom rade potrebujeme analyzovať, kde je príčina problémov a kto ich spôsobil. Ak sme to my, budeme sa snažiť o nápravu. Chceme, aby bolo mesto úplne odkanalizované. Týka sa to jednak už osídlených lokalít, ako je aj spomenutý Ahoj, jednak lokalít, ktoré sa v súlade s územným plánom pripravujú na výstavbu. Sme obchodnou spoločnosťou a máme prirodzený záujem o rozširovanie sietí do týchto lokalít, podmienkou sú dobré projekty.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?