Poučili sme sa z minuloročných povodní?

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od povodní, ktoré ohrozili Bratislavu, uplynul rok. O opatreniach, ktoré sa odvtedy urobili, sme sa pozhovárali s Pavlom VIRÁGOM z Povodia Dunaja.

- Po povodni v auguste 2002 Povodie Dunaja urobilo zameranie dosiahnutej úrovne hladiny vody Dunaja a priečnych profilov koryta. Bol stanovený kulminačný prietok a vypracovaný aktuálny výpočet úrovne maximálnych výšok hladín Dunaja pre prietoky. Tie sú kritériom na navrhovanie protipovodňového ochranného systému. Vlani v októbri sa vykonali prehliadky zamerané na kontrolu protipovodňovej línie a plnenie povinností správcov a vlastníkov objektov v dotyku s povodňovým nebezpečenstvom. V decembri výsledky prehliadky prerokovala Krajská povodňová komisia v Bratislave s prijatím konkrétnych opatrení a určením ich nositeľov.

Aké opatrenia sa realizovali, resp. budú realizovať?

- Na Povodí Dunaja bol spracovaný návrh na zvýšenie bezpečnosti ochranných línií v Bratislave. Sú určené jednotlivé úseky a navrhnuté technické riešenia, ktoré sa budú realizovať v závislosti od finančných zdrojov poskytnutých zo strany štátu. Vlani bola ukončená prvá etapa prác na rozšírení koryta Dunaja pod Prístavným mostom na petržalskej strane, druhá etapa je v súčasnosti blokovaná vlastníkom pozemkov dotknutých pripraveným riešením. V tomto roku sa začne rekonštrukcia ľavostrannej hrádze Dunaja pod Bratislavou a v súčasnosti sa robí prieskum protipovodňového múra medzi Starým mostom a Novým mostom. Súčasťou stavby mosta Košická je aj preložka a výstavba protipovodňovej línie v úseku Pribinova - Prístavná. Na úrovni štúdie je protipovodňová línia v zóne Pribinova. V roku 2004 sa pristúpi k rekonštrukcii hrádze medzi Starým mostom a Novým mostom na petržalskej strane a ak budú k dispozícii finančné prostriedky aj k riešeniu iných pripravených úsekov.

Zmenil sa po vlaňajších povodniach prístup k tejto problematike?

- Výrazne sa zlepšila spolupráca s orgánmi štátnej správy i samosprávy, najmä na úrovni krajského úradu a magistrátu a ich informovanosť o stave ochrany pred povodňami a záujem o jej zlepšenie. Z úrovne vlády je potrebné zabezpečiť zdroje na plnenie programu Protipovodňovej ochrany SR do roku 2010.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?