Vodiči DPB sú nespokojní a hrozia štrajkom – skolabuje MHD v hlavnom meste?

18.10.2018

Zdroj: Busportál.sk

Páčil sa vám článok?

Situácia s vodičmi v bratislavskej MHD je už niekoľko rokov kritická. Aj napriek rôznym opatreniam zo strany Dopravného podniku Bratislava je ich stále málo a navyše mnohí z nich sú dlhodobo nespokojní s pracovnými podmienkami a najnovšie zase dokonca uvažujú o vyhlásení štrajkovej pohotovosti.

Má sa o nej rozhodnúť na ich spoločnom mítingu, ktorý je naplánovaný na pondelok 22. októbra. Pôjde už o druhý míting zamestnancov DPB a.s., ktorý tento rok organizujú odbory Autošofér fungujúce v tomto podniku. Ten prvý sa uskutočnil 21. septembra pred vozovňou Jurajov dvor a zúčastnilo sa ho asi 60 vodičov bratislavskej MHD. „Tentokrát očakávame, že príde ešte viac šoférov, aj keď nám vedenie podniku nedovolilo zorganizovať míting v priestoroch DPB a preto sa chceme stretnúť na mieste, kde je vjazd a výjazd električiek z vozovne Jurajov Dvor. Témou mítingu bude neakceptovanie požiadaviek na nápravu chýb, ktoré boli nášmu zamestnávateľovi vytknuté na prvom mítingu a pravdepodobne sa budeme zaoberať aj štrajkovou pohotovosťou, teda ak zamestnanci budú chcieť, tak ju naša odborová organizácia vyhlási,“ informoval Bratislavské noviny Jozef Hitka - predseda spomínanej odborovej organizácie, ktorá má vyše 800 členov.

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je podmienené nazbieraním dostatočného počtu podpisov vodičov zamestnaných v DPB. Vzhľadom k tomu, že už 10. novembra sa budú konať na Slovensku komunálne voľby, tak obdobie tesne pred nimi je ideálnym časom aj pre vodičov z DPB, aby si práve teraz skúsili presadiť svoje požiadavky. Lebo je viac než jasné, že súčasnému vedeniu podniku a mesta by prípadný ostrý štrajk vodičov a prípadne aj následný kolaps MHD určite neprospel. O vyjadrenie k napätej situácii v DPB a.s. sme požiadali aj jeho hovorkyňu Mgr. Adrianu Volfovú, ktorá nám sľúbila, že nám stanovisko generálneho riaditeľa k tejto záležitosti pošle v piatok. Nájdete ho v tomto článku: TU.     

Zdroj: Facebook/Dopravny podnik Bratislava

​DPB dlhodobo zápasí s nedostatkom ľudských kapacít, ktorý sa najskôr jeho vedenie snažilo riešiť formou náborovej kampane s množstvom ponúkaných  zamestnaneckých výhod a rôznych benefitov, čo do Bratislavy v konečnom dôsledku prilákalo najmä vodičov z Ukrajiny. Tí majú podľa odborárov v DPB vytvorené nadštandardné podmienky ako napríklad to, že ich z ubytovne do práce vozí špeciálny spoj a jazdia len na vybraných linkách, ktorých trasy dokonale poznajú. „Ostatní, teda slovenskí šoféri zamestnaní v DPB musia zvládnuť akúkoľvek linku MHD, na ktorú ich v daný deň pridelia. Podľa nás by mala vládnuť rovnoprávnosť aj v tomto smere. Nehovoriac o tom, že mnohí ukrajinskí šoféri nevedia skoro vôbec po slovensky, teda hovoriť, čítať ani písať a v podniku im museli niektoré služobné dokumenty preložiť do ukrajinského jazyka, aby im vôbec rozumeli,“ povedal nám odborársky predák. Podľa neho sú vodiči v MHD nespokojní aj so mzdami, ktoré ani zďaleka nie sú také vysoké ako to DPB pred verejnosťou prezentuje. Takže na pondelkovom mítingu sa určite bude hovoriť aj o zamestnaneckých platoch a príplatkoch.

(ars, ilustračné foto: Busportal)

Páčil sa vám článok?