FOTO a VIDEO: Vo veži Dómu svätého Martina nestraší, ale skrýva pár historických predmetov i záhadných nápisov

16.10.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Dóm svätého Martina, ktorý sa nazýva aj katedrálou pochádza z 15. storočia a vďaka Márii Terézii sa stal v dobe Rakúsko-Uhorska aj korunovačným kostolom. Je to najvyššia historická budova v našom meste a jedna z dominánt Bratislavy. Obdivovanou je nielen zlatá koruna, ktorá sa nachádza na vrchole veže, ale aj v jej útrobách sa nachádza niekoľko predmetov hodných obdivu...

Správcom Dómu ja Farnosť svätého Martina, ktorá pred niekoľkými dňami umožnila administrátorovi facebookovej skupiny Bratislava, My Love návštevu vo veži. Tá je s výškou 85 metrov druhou najvyššou kostolnou vežou na Slovensku - ešte o dva metre viac má kostol Nebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi.

Takýto výhľad veža ponúka: 

Svoje dojmy opísal v statuse správca spomínanej stránky takto: "Ako som sľúbil, tu je ďalšia lahôdka z výpravy do veže dómu. Príjemne ma prekvapilo, ako citlivo bola pred pár rokmi spravená rekonštrukcia veže a strechy. Žiadne holubince, pavučiny, prach... Aj napriek obnove tam však stále cítiť tajomnú atmosféru minulých storočí. V časti veže, kde sú hodiny, je na každej zo štyroch strán malé okienko. Keď som cez jedno vykukol, ocitol som sa rovno v obrovskom ciferníku obkolesený rímskymi číslicami. Škoda, že som sa nemohol vidieť zospodu. Pohyb hodinových ručičiek majú na starosti štyri malé elektrické strojčeky, ale o poschodie nižšie je stále starý mechanický hodinový stroj. A pod ním z povaly visia obrovské kovové závažia."

Na spomínanej stránke bolo zároveň zverejnených aj niekoľko dokumentačných fotografií:  

Zdroj: FB Bratislava, My Love

​Pri každých hodinách je aj malé okienko, ktoré zdola ani nevidno...

Zdroj: FB Bratislava, My love

Steny pri bývalom hodinovom stroji zdobia záhadné nápisy a nákresy, ktoré pravdepodobne súvisia s fungovaním a nastavovaním týchto mechanizmov. 

Zdroj: FB Bratislava, my love

Zdroj: TASR a Google Maps

​Všimli ste si, že kým pred niekoľkými rokmi bol číselník hodín čierny a arabské číslice zlatými písmenami, tak v súčasnosti majú hodiny bielu farbu a rímske čísla sú namaľované na čierno? Akurát ručičky, teda presnejšie ručiská hodín zostali v zlatom vyhotovení.

(ars, foto: FB Bratislava, My love, TASR, Google Maps, video: Bratislava, My love)

Páčil sa vám článok?