Otestovali sme joga centrá v hlavnom meste: Kam sa oplatí ísť zacvičiť?

16.10.2018
Cvičenie jogy

Zdroj: Facebook/ HYC Hot joga centrum

Páčil sa vám článok?

Hľadáte pre seba ten správny typ jogy? My sme sa za vás urobili malý prieskum obľúbených joga centier v Bratislave, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Ak ste ju ešte necvičili, inšpirujte sa naším prieskumom a nejaké určite vyskúšajte.

Joga je pre každého bez obmedzenia veku, pohlavia či fyzickej zdatnosti. Je dôležité zvoliť si vhodný štýl cvičenia jogy. Ten bude závisieť od vášho typu osobnosti, fyzickej kondície či motivácie. To znamená, že inú jogu si vyberie starší pán s bolesťami chrbtice, inú žena s miernou nadváhou alebo dievča, ktoré má za sebou aktívnu športovú či tanečnú minulosť. Niekto uprednostní viac meditácie či dychové techniky, iný, naopak, viac fyzického cvičenia a náročnejšie pozície-asány.

Existuje jedna základná joga, a tou je hatha. „Zabezpečí príjemný prechod k jemne zložitejším pozíciám. Hatha joga je často označovaná ako zlatý stred, od ktorého sa ostatné poddruhy jogy odvíjajú, sústreďuje sa na vnímanie a hľadanie vnútorného pokoja a zároveň posilňuje fyzično,“ informovala Mirka Chovancová inštruktorka zo šúdia HYC. Pre začiatočníkov je vhodná tiež basic (základná) alebo relax (oddychová) joga.

Power joga je vhodná pre skúsenejších a fyzicky zdatnejších jogínov. Zameriava sa na intenzívne spevňovanie stredu tela a zvyšovanie fyzickej kondičky. Ak sa potrebujete poriadne zapotiť, ste na správnej adrese. Podobne flow joga patrí medzi komplikovanejšie variácie jogy. Je príznačná plynulým prechodom z pozície do pozície a prepájaním pohybu s dychom.

Stanovovanie cieľov pri cvičení jogy nie je najrozumnejším prístupom. „Určite nezačínajte s jogou pokiaľ je vaším cieľom iba schudnúť. Správnym prístupom je pomenovanie svojho zámeru. Pokiaľ sa počas úvodnej meditácie obrátite do seba a dáte si zámer, že budete k sebe láskavejší, môžete si povedať: „Áno, praktizujem skutočnú jogu,“ dodala inštruktorka.

Joga má vynikajúce účinky na telo a myseľ. Pre inštruktorku Mirku je to spôsob  spôsob, ako harmonizovať psychiku, odstrániť akúkoľvek bolesť a tešiť sa z pohybu. „Na mňa napríklad veľmi pozitívne vplýva postupné rozvíjanie možností môjho tela, zlepšovanie postoja tela, spôsob pohybu v každodennom fungovaní. Samozrejme, spevnenie a vyformovanie postavy beriem ako priaznivý vedľajší účinok,“ dodala na záver.

 Dávajte si však pozor, pri joge sa dá jednoducho zraniť, napríklad, ak cvičíte doma, bez dohľadu odborníka a chýba vám dostatočná dávka sebareflexie. Je veľmi dôležité poznať svoje hranice a rešpektovať ich.

Jogové centrum Yoga House nájdete v úplnom centre mesta na Panenskej ulici, v budove, kde má svoje sídlo aj Goetheho inštitút na 2.poschodí. Návštevníci komunitného Dobrého trhu vedia, že je to blízko Hodžovho námestia či oproti Prezidentskému palácu. Kvôli centrálnej polohe jogového centra doporučujeme zvoliť akýkoľvek iný dopravný prostriedok ako auto, pretože budete mať problém s parkovaním, alebo, ak vám to vzdialenosť dovolí, príďte peši. Kto nemá rád schody, cestou do štúdia sa poriadne zapotí. Sály na precvičovanie sú dve, jedna dokonca s výhľadom. Na svoje si príde naozaj každý, cvičia sa tu základné typy jogy ako Joga pre začiatočníkov, Energy relax joga, Hatha joga až po náročnejšie jogy ako Power joga či Asthanga joga. Výber je naozaj pestrý. Miestnosť na prezliekanie sa vám môže zdať menšia, nie je tu priestor pre vlastné skrinky, ale dá sa to zvládnuť. V šatni, ako aj v miestnosti na cvičenie nájdete vodu a ovocie, čo hodnotíme pozitívne. Vlastnú karimatku nepotrebujete, k dispozícii sú pre každého. Jednorazový vstup stojí 6 eur, ponúkajú aj zvýhodnenú permanentku.

My sme vyskúšali podvečerné hodiny Power jogy. Trénerka bola milá a prívetivá a pri náročnejších pozíciách niektorým cvičiacim počas hodiny pomohla. Počas hodiny hrala upokojujúca hudba a miestnosť ponúkla príjemný výhľad z okna zapadajúceho slnka. Prekážať vám môže preplnená miestnosť na cvičenie, vidno teda, že večerné hodiny sú tu obľúbené. Štúdio organizuje aj množstvo duchovne zameraných workshopov na partnerské vzťahy či tantru.

HYC - Hot Yoga Centrum má tri pobočky v Bratislave - nájdete ich v Ružinove, na Patrónke a v Petržalke. HYC v Petržalke sa nachádza oproti petržalskej železničnej stanici v budove Vienna Gate na Kopčianskej na druhom poschodí. Na internete majú prehľad rôznych typov lekcií a čo oceňujeme, aj vyznačené podľa farebnosti ich náročnosťou. Pri vstupe nás vítala milá recepčná, priestory majú priestranné, nájdete tam aj kútik, kde si viete kúpiť joga oblečenie či nejakú tú zdravú tyčinku. Pred prvým cvičením je potrebná registrácia, vstupnú kartu využívate potom na akejkoľvek lekcii ktoréhokoľvek centra HYC. Je už samozrejmosťou, podobne ako vo väčších centrách, že tu máte k dispozícii podložku na cvičenie, čaj a ovocie. My sme vyskúšali lekcie Power jogy a Flow jogy v Petržalke aj Ružinove.

Hodina flow jogy v Petržalke bola dynamická, a nakoľko nebola hodina preplnená, keď bolo potrebné, inštruktorka pomohla cvičiacim dostať sa do tej správnej joga pozície. Power joga v Ružinove bola viac plná, priestor na pomoc cvičiacim tam veľmi nebol. Z názvu môžete usúdiť, že ponúkajú aj hot jogu – horúcu jogu, ktorá sa cvičí vo vyhriatej miestnosti na 38 až 40 stupňov Celzia. Podľa inštrutorky Mirky je ideálnym štartovacím stupienkom pre začínajúceho nadšenca jogy a prostriedkom detoxikácie. Prostredníctvom tepla sa telo rýchlejšie prispôsobí pozíciám, svaly a kĺby získajú väčšiu schopnosť rozťahovať sa. V HYC ponúkajú aj jogové viacdňové pobyty, ktoré prežijete v prírode a napríklad pri východe slnka. 

Koncept jogového štúdia Joga Zdravo sa nachádza v rezidencii Five Stars Residence na Námestí Slobody. Komplexný priestor jogového centra, recepcia, vôňa, aj miestnosť na cvičenie pôsobili veľmi luxusne a navodzovali príjemnú atmosféru. V joga zdravo ponúkajú vždy prvú akúkoľvek hodinu zadarmo. Zo všetkých joga centier bolo toto najdrahšie, avšak po hodine nám na recepcii ponúkli  10-eurovú zľavovú poukážku na celý kurz, takže si to viete pekne vyskladať aj lacnejšie. Čo je však negatícum - po prvej bezplatnej hodine si však musíte kúpiť členstvo, najnižšie možné stojí 9 eur za hodinu. Prihlásili sme sa sa na nedeľnú hodinu Yin yogy s Evkou, o ktorej sme si prečítali, že je viac meditačná. Prvýkrát sme sa stretli s tým, že sme na cvičenie používali aj také kvádre, ktoré pomáhali pri zotrvaní v jednotlivých pozíciách. Yin joga sa dá podľa lekorky považovať za zdravotnú jogu a prevencia i riešenie bolestí chrbta.

 Zaujal nás koncept jogových centier Yogo, ktoré prevádzkuje 3 štúdia v našom hlavnom meste. My sme sa vybrali tradične do Petržalky, štúdio sa nachádza na Kopčianskej ulici asi 2 minúty pešo za Vienna Gate. Všetky hodiny ponúkajú vo forme kurzov power yogy rôznej úrovne. V rozvrhu nájdete aj otvorené hodiny, prvú máte zadarmo. My sme si ju vyskúšali, celé štúdio, jeho priestory, aj samotná hodina jogy pôsobila viac rodinnejším dojmom, inštruktorka Anna cvičila so skupinou a zároveň pozorne sledovala cvičiacich a ich držanie tela v jednotlivých pozíciach. V štúdiu dostanete uterák, vodu a podložku, k dispozícii je aj sprcha.

Aby sme nezostali iba v centre mesta, medzi panelákmi na Kresánkovej ulici na Dlhých dieloch nájdete Yogin Joga centrum. Ak si chcete zacvičiť a nemáte kam odložiť deti, môžete ich vziať so sebou, pretože ponúkajú aj kurzy pre deti. V tomto štúdiu sa cvičí Hatha joga, Power joga, ale napríklad aj hormonálna joga. My sme si vyskúšali Hatha jogu pre začiatočníkov.  Hoci bola miestnosť plná, každý mal dostatok priestoru na cvičenie. Sála, kde sa cvičí je veľká, presvetlená s veľkými oknami s výhľadom na rakúske hranice a lesy, čo ponúka priestor pre maximálne uvoľnenie, koncentráciu a relax. Na lekcie sa dá prihlásiť online cez veľmi prehľadný rezervačný systém. Hudba počas hodiny bola jemná, tichá a celkovo dotvára príjemnú atmosféru. 

(nc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa vám článok?