Na akcii Móric Beňovský žije 2018 pokrstili knihu a ocenili dve známe osobnosti

6.10.2018

Zdroj: Združenie Mórica Beňovského

Páčil sa vám článok?

Združenie Mórica Beňovského 4. októbra, symbolicky na lodi zakotvenej na Dunaji v Bratislave, organizovalo podujatie pod názvom Móric Beňovský žije 2018, na ktorom ocenilo za celoživotnú prácu a prínos ku kultúre dve významné slovenské osobnosti.

Medailu Mórica Beňovského odovzdal riaditeľ združenia Vladimír Dudlák prvým laureátom tohto ocenenia, a to herečke a profesorke Božidare Turzonovovej a spisovateľovi Antonovi Hykischovi.

Pani Božidara Turzonovová, prvá dáma slovenského divadla, zaujala mnnožstvom stvárnencýh divadelných postáv, ale zaskvela sa aj ako filmová herečka, okrem iného aj postavou Afanásie v seriáli Vivat Beňovský!Medaila jej bola odozvdaná za jej celoživotnú hereckú tvorbu a umelecký prínos pre slovenskú kultúru, za jej stále neutíchajúci záujem o slovenskú históriu a veci verejné, za jej vášeň, s ktorou sú spojené jej životné aktivity.

Pán Anton Hykisch je známy predovšetkým vďaka svojmu románovému spracovaniu osudov cisárovnej Márie Terézie, ktorý vyšiel v roku 1984 pod názvom Milujte kráľovnú. V roku 2016 nadviazal na tému knihou o cisárovi Jozefovi II. Verte cisárovi. Obe knihy veľmi plasticky a verne zachytávajú dobovú atmosféru. Medaila mu bola odovzdaná za jeho celoživotnú literárnu tvorbu, umelecký prínos pre slovenskú kultúru a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Zato, že nám otvoril nádherné okno do zaujímavých období slovenskej histórie v literárnej podobe, najmä v románoch Milujte kráľovnú a Verte cisárovi, v ktorých približuje súčasníkom epochu, v ktorej pôsobil Móric Beňovský a mnohé iné významné i menej známe osobnosti našej úžasnej histórie.

Zdroj: Združenie Mórica Beňovského

​Na podujatí bola tiež pokrstená kniha „Madagaskar – moja láska“ známeho poľského cestovateľa 20. storočia Arkady Fiedlera, ktorú v slovenskom preklade vydalo Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov a Združenie Mórica Beňovského. Krstnými rodičmi boli Božidara Turzonovová a Anton Hykisch, ktorí knihu privítali na svete pieskom z Beňovského ostrova na Madagaskare, ktorý sa nachádza na najvýchodnejšom pobreží tohto ostrova, neďaleko miesta kde žil a zahynul veľký rodák z Vrbového.

Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia miest, ktoré majú prienik s Móricom Beňovským, riaditeľ Maďarského kultúrneho inštitútu v Bratislave, malgašskí partneri žijúci na Slovensku, režiséri, historici, účastníci expedícii na Madagaskare, Beňovského priamy potomok a ďalší vzácni hostia a partneri Združenia Mórica Beňovského.

Združenie Mórica Beňovského počas svojej 19-ročnej existencie vyprodukovalo mnoho dokumentárnych filmov nielen o Móricovi Beňovskom, ale aj o Madagaskare. Pod vedením Vladimíra Dudláka bolo na Madagaskare niekoľko výskumno-bádateľských výprav, ktoré sa zaoberali hľadaním stôp po našom významnom cestovateľovi a lokalizovali aj miesta, kde by mohol byť Beňovského hrob. Združenie tiež vyvíja aktivity v humanitárnej oblasti a podporuje zbližovanie a poznávanie ľudí zo Slovenska a Madagaskaru.

(ts, ars, foto: Združenie Mórica Beňovského)

Páčil sa vám článok?