FOTO: Viete, čo sa aktuálne deje na Kamennom námestí?

4.10.2018
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne ste si v ostatných dňoch všimli, že na Kamennom námestí zavládol pracovný ruch. Robotníci rozbíjajú asfalt a mení sa i celkový vzhľad námestia. Zisťovali sme viac.

"Od 28.9. prebiehajú v rámci revitalizície námestia búracie práce, uskutočňuje sa zadláždenie spevnených plôch a výsadbových štvorcov, osádzajú sa obrubníky. Okrem toho prebiehajú čistiace práce, osádzame lavičky, revitalizujeme zelené plochy, budujeme závlahový systém a podobne," vysvetlila nám pracovný ruch hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Ako dodala, aktuálne na Kamennom námestí zväčšujú plochy zelene, čo vysvetľuje pohyb robotníkov so zbíjačkami. Asi najväčšiu pozornosť včak zrejme vzbudzuje mohutný strom, ktorý je podopretý, jeho kmeň obalený a asfalt v jeho okolí bol už v pondelok rozrušený. Aktuálne strom už získal okolo seba nový  širší priestor. "Robili sme dôležité kroky k záchrane a podpore veľkého solitérneho stromu - paulownia, ktorý obohacuje námestie už mnoho rokov. Drevina bola podopretá pre zlepšenie jej stability, keďže strom má zjavne zlé ťažisko z dôvodu nevyhovujúcich podmienok z minulosti. Paulownia bude mať okolo seba zväčšený kruh pre koreňový systém a zavedený podporný závlahový systém," vysvetlila Onufer.

FOTOGALÉRIA:

​V ďalšej fáze budú osadené samozavlažovacie kvetináče, nové lavičky s individuálnym sedením, nové trávnaté povrchy, nová zeleň a pribudne nové osvetlenie. Tieto revitalizačné práce plánuje hlavné mesto zrealizovať do konca jesene 2018. Budúci rok na to nadviaže druhá etapa obnovy, kde sa počíta s novým povrchom námestia a vyriešením priestoru súčasného parkoviska.

Revitalizačné práce, ktoré realizuje hlavé mesto od polovice augusta, vzišli z návrhov projektu Živé námestie, na ktorom participuje Aliancia Stará tržnica.

(ms)

Páčil sa vám článok?