FOTO: Bratislavská župa finančne podporila obnovu keramického múzea v Stupave - kedy ho otvoria?

3.10.2018

Zdroj: Stupava

Páčil sa vám článok?

Múzeum Ferdiša Kostku v Stupave, ktoré prezentovalo džbankársku a keramickú tradíciu malokarpatského regiónu, otvorili v roku 1968, ale od roku 2011 bolo múzeum zatvorené a jeho expozície presťahovali do Malokarpatského múzea v Pezinku. Najnovšie sa ukazuje, že by to nemusel byť trvalý stav a vďaka dotácii BSK sa mohla začať obnova jeho pôvodných priestorov.

Múzeum Ferdiša Kostku tvorili ho dva objekty - trojpriestorový dom, kde sa významný národný umelec Ferdiš Kostka narodil, žil a pracoval a tzv. "brenhaus", v ktorom bola dielňa habánskeho hrnčiarskeho majstra. Stupava dlhodobo prejavovala záujem o zachovanie múzea a jeho obnovu, vedenie mesta viackrát upozorňovalo na tento problém zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja, pod ktorého správu táto kultúrna pamiatka patrí. BSK napokon tento projekt podporil sumou 350-tisíc eur, ktorá by  mala okrem rekonštrukcie múzea slúžiť aj na odkúpenie rodinného domu, ktorý by mal v budúcnosti slúžiť pre potreby múzea.

Takisto mesto Stupava ešte v roku 2017 vyčlenilo zo svojich zdrojov sumu 25.000 eur na kúpu priľahlého pozemku, aby sa vôbec mohli začať sanačné práce kvôli prístupu k objektu. V júli 2018 vykonal BSK sanáciu vlhkosti budov Múzea Ferdiša Kostku v celkových nákladoch cca. 24.000 eur. Po  dôslednom vyschnutí objektov, ktoré má trvať približne rok, by mala budova opäť slúžiť ako regionálne múzeum s expozíciou keramiky.

Zdroj: Stupava

(ts, ars, foto: Stupava)

Páčil sa vám článok?