FOTO: Kúsok od Polusu rastú v predzáhradke rodinného domu takéto krásne citróny!

2.10.2018

Zdroj: FB O.O.

Páčil sa vám článok?

Aj keď vonkajšie teploty na prelome septembra a októbra klesli v Bratislave na 15 až 19 stupňov, tak vôbec to nebráni tomu, aby priamo na citrónovníku, ktorý už niekoľko rokov rastie vo vilovej štvrti blízko Vajnorskej ulice a nákupného centra Polus, dozrievali krásne žlté plody – citróny.

„Išiel som náhodou od Slimáka smerom ku Polusu skratkou cez uličky a zrazu mi do oka padol tento strom či krík plný citrónov. Nechápal som, ako je možné, že ich tam až toľko má,“ povedal pre Bratislavské noviny Oliver - obyvateľ Nového Mesta, ktorý citrónovník hneď aj odfotil a snímku zverejnil na sociálnej sieti. „Jéj ten poznám. Tam niekde v záhradke majú aj krásnu veľkú figu. Vždy, keď som šla okolo, tak som na ňu s obdivom pozerala, až som si napokon aj ja jednu pri našom dome nasadila,“ napísala do diskusie Eva.

Faktom je, že všetky citrusy sú teplomilné dreviny. Väčšine z nich vyhovujú teploty od 22 do 25 stupňov, kým pri teplotách pod 10 °C prechádzajú do stavu vynúteného pokoja, ktorý dokážu znášať bez poškodenia aj niekoľko mesiacov. Vtedy sa spomaľujú ich životné pochody, znižuje sa príjem vody ako aj nároky na živiny či slnečné žiarenie. V takomto režime dokáže citrónovník prečkať aj nepriaznivé zimné obdobie a ohroziť by ho mohli jedine dlhotrvajúce mrazy. Pomerne veľa ľudí si pestuje citróny aj doma v kvetináčoch, kým vonku v záhrade je to o čosi náročnejšie. Niektoré druhy citrónov zvyknú dozrievať až v decembri, teda tesne pred Vianocami.

Ako však vidno aj z našej fotografie, tak citrónom, ktoré rastú kúsok od Kuchajde, sa celkom darí. „Ešte sa mi nezdali byť tie plody úplne zrelé, niektoré boli ešte zelené, ale veľkosťou už vyzerali presne ako citróny, ktoré si kupujeme na trhu či v obchodoch. Bol by som zvedavý či tak aj chutia, ale to s určitosťou vedia asi len majitelia tohto stromu, ktorý sa nachádza pri rodinnom dome v uličke neďaleko Polusu,“ dodal Oliver.

Zdroj: Google Maps

​Takto vyzeral spomínaný cintrónovník v júni 2014...

(ars, foto: FB O.O., Google Maps)

Páčil sa vám článok?