Znepokojení ľudia: V Landererovom parku usychajú trávniky - čo na to miestna samospráva?

1.10.2018
Landererov park na Šafárikovom námestí

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od otvorenia Landererovho parku v blízkosti Šafárikovho námestia v bratislavskom Starom Meste neuplynul takmer ani mesiac a miestni obyvatelia začali poukazovať na značne vyschnutú trávu v oplotenom výbehu pre psov. Tá miestami tvorila aj tri štvrtiny celej plochy výbehu. Znepokojili ich taktiež kruhy vysychajúcej trávy vo verejnej časti parku.

Niektorí sa preto začali obávať, či sa nezopakuje situácia z leta minulého roka. Mestská časť totiž nasadila v rámci prvej etapy do niektorých častí budúceho parku aj lúčnu zmes, tá však nevzišla. Podľa samosprávy bolo dôvodov niekoľko, od neskorého termínu výsevu, cez vysoké teploty, nedostatok zrážok až po škodcov, napríklad holuby. Tentoraz samospráva ubezpečuje, že sa to opätovne stať nemôže, pretože v parku, na rozdiel od minulosti, je závlaha, ktorá je plne funkčná. Park zároveň denne kontrolujú staromestskí inšpektori verejného poriadku.

"Závlaha je automatická, regulujeme ju pomocou mobilnej aplikácie," uviedla pre TASR hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Mestská časť podľa nej však takéto podnety následne preverila. "Situácia, najmä čo sa týka výbehu, by už mala byť v poriadku," poznamenala Gubková. Zároveň však upozorňuje, aby návštevníci rešpektovali parkový poriadok. "Aby rešpektovali pravidlá stanovené parkovým poriadkom, ale aj rešpektovali sa navzájom. Park bude taký, ako sa k nemu budeme správať," poznamenala Gubková.
      

Podobné sťažnosti napríklad Petržalka nezaznamenala. Na jej území majú psičkári k dispozícii tri výbehy pre psov. Okrem výbehu s cvičiskom na Wolkrovej ulici s rozlohou 11.000 štvorcových metrov je to aj výbeh s rozlohou vyše tisíc štvorcových metrov na Holíčskej ulici a výbeh na ploche takmer 23 árov pri Panónskej ceste neďaleko obratiska autobusov na Vyšehradskej ulici.

Podľa Silvie Vnenkovej z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu má špecifický režim výbeh na Wolkrovej ulici, ktorý má svojho správcu. Ten na ňom prevádzkuje cvičisko pre psov a organizuje výcviky a o areál sa klasicky stará. Na zvyšné dva dohliada samotná mestská časť. "Čistíme pozemky, kosíme trávu, keď sú veľké teplá, tak sa polieva. Nie je tam žiadny špeciálny režim oproti ostatným zeleným plochám ani žiadna špeciálna tráva," skonštatovala Vnenková.

Podľa nej môže vysychaniu trávy brániť aj rozloha výbehov, ktoré sú väčšie ako v Starom Meste, ale hlavne veľa stromov. "Stromy, ktoré tam prirodzené rastú niekoľko rokov, ostali zachované. Vlhkosť sa tak v trávnikoch prirodzene drží dlhšie, ako keby tam neboli. Možno teda aj toto výbehom prospieva, že sa tráva nejako neničí," dodala Vnenková.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?