Petícia Bratislavčanov pomohla: Predajňa zahraničnej tlače na Sedlárskej ulici bola zachránená!

28.9.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo včera na svojom zasadnutí rozhodlo hlasovaním o tom, že predajňa zahraničnej tlače na Sedlárskej ulici môže v týchto priestoroch zostať a aj naďalej a Bratislavčania teda neprídu o obľúbený stánok v pešej zóne. Výrazne k tomu pomohla aj petícia, v ktorej vyjadrilo svoj nesúhlas s prípadným zrušením tejto prevádzky až 3813 občanov nášho hlavného mesta.

Návrh na schválenie prípadu hodného osobitného zreteľa týkajúceho sa predĺženia doby nájmu v Zmluve o nájme nebytových priestorov na dobu neurčitú, pre spoločnosť INTERPRESS SLOVAKIA, spol. s r.o., so sídlom v Bratislave bol do programu včerajšieho rokovania MsZ zaradený až ako bod č.109, ale prekvapujúco sa k nemu napokon poslanci dostali a z 31 prítomných hlasovali všetci za zachovanie predajne. Aj primátor Ivo Nesrovnal sa jednoznačne vyjadril, že mesto stánok na Sedlárskej ulici zachovať chce. A práve občianska petícia, ktorú nazvalo vedenie mesta masívnou, keďže ju podpísalo 3813 obyvateľov Bratislavy bola pre magistrát jasným signálom, že v tomto prípade ide naozaj o prípad hodný osobitného zreteľu ako aj verejný záujem. Okrem toho bola založená ešte aj elektronická petícia, v ktorej podporilo zachovanie predajne zahraničnej tlače na Sedlárskej ďalších 1125 ľudí. Podľa Doris Bacigálovej z Interpressu Slovakia určite pomohli aj podporné listy, ktoré im prišli z mestskej časti Bratislava-Stare Mesto, Slovak Fashion Council či z úradu Slovenskej komory architektov a takisto ich predložili magistrátu. 

O predĺžení nájomnej zmluvy malo bratislavské zastupiteľstvo rozhodnúť už v marci, ale časť poslancov vtedy navrhovala, aby sa urobila na nájom týchto obchodných priestorov verejná súťaž. Potom sa malo o osude predajne zahraničnej tlače rozhodovať v máji, ale poslanci MsZ tento bod nestihli prerokovať a dostali sa k nemu až vo štvrtok 27. septembra. Medzitým už uplynula platnosť dovtedy platnej nájomnej zmluvy, ktorá bola do 31.8. 2018, takže teoreticky už predajňa v septembri ani nemusela fungovať. Manželia Patrícia a Miroslav Šimbochovci, ktorí v trafike na Sedlárskej č. 2 pôsobia už 21 rokov si teda konečne môžu vydýchnuť - ich predajňa s najväčšou ponukou zahraničných novín a časopisov bola zachránená a to aj vďaka tomu, že ľudia nezostali ľahostajní a jasne dali najavo, aké dôležité sú pre nich niektoré obchodíky, ktoré už takmer neodmysliteľne patria ku koloritu Bratislavy. "Jasné, že sa veľmi tešíme a ďakujeme aj Bratislavským novinám, že nás v tomto boji za záchranu našej predajne tiež podporili," povedala nám dnes predpoludním jej vedúca Paťa. 

(ars, foto: abn)          

Páčil sa vám článok?