VIDEO: Nakrútili dokumentárny film o známom folkloristovi Vilovi Meškovi z Rovinky

28.9.2018

Zdroj: Terchovská sieň slávy

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Živé regióny pripravilo nový dokumentárny film Keď terchovské srdce bije – Vilo Meško - ako archiváciu a propagáciu ľudovej hudby a tradícií cez vyrozprávanie príbehu známeho folkloristu Vila Meška – rodáka z Ťerchovej, ktorý v súčasnosti žije v Rovinke pri Bratislave.

Vilo Meško je známy slovenský multiinštrumentalista, hrá na basu, heligónku, fujaru, husle, píšťaly, drumbľu a tiež veľmi dobrý spevák a vo voľnom čase navyše vyrezáva rôzne drevené plastiky, ktoré putujú do celého sveta. Množstvo jeho nahrávok sa nachádza v archíve Slovenského rozhlasu a návštevníci folklórnych festivalov si ho určite z niektorého pamätajú, pretože na nich býval pravidelným hosťom. V súčasnosti má pán Meško 78 rokov, ale stále žije aktívne a je zapáleným folkloristom a nositeľom ľudových tradícií. Napríklad v Rovinke, kde už dlhé roky býva, založil detský folklórny súbor Červené jabĺčko.

Vystúpenie Vila Meška na Jánošíkových dňoch v roku 2015:

Nápad urobiť o Vilovi Meškovi dokumentárny film vznikol v hlave producenta Ing. Petra Chmelu, ktorý dlhodobo mapuje folklórne dianie v Terchovej ako aj v iných regiónoch Slovenska a postaral sa aj o réžiu nového diela Keď terchovské srdce bije – Vilo Meško. Slávnostná prezentácia filmu spojená s kultúrnym programom sa uskutoční v stredu 10. októbra 2018 o 17.00 hod v Kultúrnom dome Rovinka pri Bratislave. Pozvanie na podujatie prijali zástupcovia Bratislavského a Žilinského samosprávneho kraja, teda dvoch žúp, ktoré 26-minútový dokument finančne podporili, ako aj starosta obce Rovinka či iní vzácni hostia. Film by mala v druhej polovici októbra uviesť aj RTVS či československá televízia NOE.

Exkluzívnu ukážku z filmu si vďaka nášmu mediálnemu partnerstvu môžete pozrieť aj vy - čitatelia Bratislavských novín:

 (ts, ars, foto: terchovská sieň slávy, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?