Občania dostanú formuláre do schránok

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podľa VZN o miestnom poplatku za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych a drobných stavebných odpadov je každý občan a podnikateľ s trvalým bydliskom alebo sídlom na území Bratislavy povinný ohlásiť to magistrátu. Na spôsob ohlasovania sme sa spýtali vedúceho referátu finančnej stratégie a finančných zdrojov magistrátu Roberta PRIKRYLA.

- Občania sú povinní ohlásiť sa do 31. marca 2002. Formuláre dostane každá domácnosť do polovice februára do poštovej schránky. Vypĺňa sa jeden formulár na bytovú jednotku, kde bude uvedení všetci členovia domácnosti. Ďalší formulár podávajú občania na ostatné nehnuteľnosti, teda ďalší byt, chatu a záhradu, kde nikto nemá trvalý pobyt. Tento druhý formulár vyplnia len tí, na ktorých sa to vzťahuje a vyzdvihnúť si ho môžu na magistráte Bratislavy. Pre právnické osoby, organizácie a fyzické osoby - podnikateľov je ohlasovacia povinnosť do 31. januára 2002. Formuláre sú k dispozícii na internetovej adrese www.bratislava.sk, v Servise pre občana na Primaciálnom námestí, na miestnych úradoch mestských častí  a v Zákazníckom centre magistrátu v priestoroch OLO, a.s., na Bajzovej ulici. Vyplnený formulár a podpísaný štatutárnym zástupcom je možné podať osobne, alebo stačí do konca januára poslať poštou. Osobitným prípadom sú fyzické osoby - podnikatelia, ktorí podnikajú v mieste trvalého bydliska. Tí sú povinní podať priznanie dvakrát - raz ako podnikateľ, raz ako občan. Neznamená to dvojité spoplatnenie, ale priznanie musia podať.

Ako sa mení systém platenia za odvoz a likvidáciu odpadu?

- Pre občanov sa na systéme platenia nič nemení - tak ako doteraz platia svojmu správcovi, alebo prostredníctvom SIPO. Rozdiel je len v tom, že správca už nebude platiť OLO, a.s., ale priamo mestu Bratislava. Pre podnikateľské subjekty sa situácia mení a odteraz budú platiť priamo mestu Bratislava.

Ako mesto tieto financie využije?

- Hlavné mesto bude tieto finančné prostriedky využívať na zabezpečenie odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu. Tieto prostriedky sú zo zákona účelovo viazané, preto ich mesto nemôže použiť na nič iné, ako na tento účel. Celkovo odhadujeme, že takýmto spôsobom mesto získa 700 miliónov korún.´

Občania a podnikatelia sú povinní zapojiť sa do triedeného zberu. Dokáže mesto na vytvoriť podmienky na separáciu odpadu?

- Už teraz je čiastočne riešený separovaný zber starého papiera a skla, do konca roka však chceme počet kontajnerov zdvojnásobiť, aby mali všetci občania možnosť triedenia odpadu.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?