Ružinov kúpi túto starú budovu na Radničnom námestí – čo v nej bude?

26.9.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava – Ružinov už niekoľko rokov plánovala odkúpiť budove bývalej radnice na Radničnom námestí v Prievoze, ktorá v súčasnosti chátra a zriadiť v reprezentatívne priestory. Poslanci miestneho zastupiteľstva včera na svojom zasadnutí tento zámer odobrili...

„My sme sa s vlastníkom nehnuteľnosti dohodli, že nám umožní vstup ešte pred tým, ako prebehne v septembri zastupiteľstvo, aby sme mohli predbežne odhadnúť náklady na rekonštrukciu, lebo do tej nehnuteľnosti z jednej strany zateká,“ povedal prednedávnom starosta Dušan Pekár, ktorý nezabudol pripomenúť, že stará radnica je architektonickým unikát a jej päť figurálnych reliéfov zobrazujúcich oráča, kosca, kočiša, murára a kováča bolo vyhlásených za národnú kultúrnu pamiatku. „Poslanci ružinovského zastupiteľstva včera rozhodli o tom, že MČ Ružinov kúpi do svojho vlastníctva starú radnicu v Prievoze a zrekonštruuje ju. Mestská časť už na kúpu vyčlenila 400-tisíc eur zo svojho rozpočtu a poslanci zastupiteľstva schválili kúpno-predajnú zmluvu,“ informovala obyvateľov Ružinova poslankyňa Lucia Štasselová. Mestská časť plánuje z objektu starej radnice urobiť kultúrny stánok, budú v nej sobášna sieň, ako aj reprezentačné a výstavné priestory. 

Zdroj: Facebook

Starú radnicu postavili ju v roku 1932. Jej architektmi boli Augustín Danielis a Christian Ludwig. Je to jediná stavba na území dnešnej Bratislavy, ktorá bola projektovaná ako radnica a postavená je vo funkcionalistickom slohu. „Verím, že po náležitej renovácii bude radnica slúžiť dlhé roky, aj preto by som uvítal, aby bola celá budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku,“ dodal súčasný starosta Pekár.

(ars, foto: Google Maps, Facebook)

Páčil sa vám článok?