Pomáhajú spoločenstvám vlastníkov bytov

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

S prevodom bytov do osobného vlastníctva sú spojené mnohé zložité problémy. O tom, ako ich riešiť a ako sa v nich orientovať, sme sa zhovárali s predsedníčkou bratislavského regionálneho centra Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov (ZSVB) na Slovensku Alenou SZABOVOU.

- Ľudia sa musia rozhodovať, či zveria správu domu správcovi, alebo si založia spoločenstvo vlastníkov bytov a budú si svoj majetok spravovať sami. Pritom si neraz nevedia rady. Združenie vzniklo práve preto, aby ľuďom v tomto smere pomohlo. Sme poradensko-konzultačné stredisko, ktoré poskytuje konzultácie nielen vlastníkom bytov, vznikajúcim i už fungujúcim spoločenstvám vlastníkov bytov, ale aj širokej verejnosti. Združenie je nezisková mimovládna organizácia.

Na čo všetko sa zameriavate vo vašej poradenskej činnosti?

- Okruh otázok, ktoré musia vlastníci bytov, resp. nimi vytvorené spoločenstvá riešiť, je pomerne široký. Preto sa vo svojom poradenstve zaoberáme všetkým, čo súvisí s problematikou zakladania týchto spoločenstiev, s ich činnosťou a so správou domov. Konzultovať u nás možno i daňové otázky, rozúčtovanie cien za služby, problémy s neplatičmi a mnohé iné praktické záležitosti spojené s výkonom správy domov. Poskytujeme aj informácie, na ktoré orgány a inštitúcie sa treba v konkrétnych prípadoch obrátiť.

Kto sa môže stať členom združenia?

- ZSVB je dobrovoľná organizácia, ktorej členom sa môže stať každé zaregistrované spoločenstvo vlastníkov bytov. Členovia získavajú výhody v podobe pravidelného prísunu informácií o riešení lokálnych problémov, legislatíve, daňových zákonoch a pod. Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku tiež organizuje školenia a semináre, týkajúce sa tejto problematiky.

Kde vás záujemcovia o konzultáciu či pomoc pri založení spoločenstva vlastníkov bytov nájdu?

- Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov sídli v Bratislave na Nábreží armádneho generála L. Svobodu 1. Každú stredu medzi 16. a 19. hodinou máme konzultačné hodiny. Ľudia sa s nami môžu kontaktovať aj telefonicky na čísle 5441 6848.

Zhováral sa Ivan Laurovský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?