VIDEO: Pozrite sa, aké nebezpečné situácie vznikajú na križovatke Saratovskej a ulice Pri kríži!

21.9.2018

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Je to jedna z mála pomerne veľkých a rušných bratislavských križovatiek, ktorá nie je riadená svetelnou signalizáciou, čo síce prispieva k lepšej plynulosti dopravy na tomto konci Dúbravky, ale zároveň v tejto lokalite pomerne často dochádza k smrteľným nehodám či nebezpečným zrážkam či kolíziám.

Na rušnej Saratovskej ulici, teda v blízkosti križovatky s ulicou Pri kríži došlo v posledných rokoch minimálne k dvom úmrtiam chodkýň, ktoré neprežili stret s električkou. V roku 2013 našli mŕtvu 56-ročnú ženu bez nohy ležať na koľajniciach v blízkosti zastávky na ulici Pri kríži. Zraziť ju mala električka linky č.5 idúca smerom do mesta. V roku 2016 vošla medzi zastávkami OD Saratov a ulicou Pri kríži do koľajiska cez priechod pre chodcov 18-ročná študentka, ktorá pri zrážke s električkou linky č.4 utrpela ťažké zranenia a po niekoľkých dňoch im v nemocnici podľahla. Aj tento rok už električka na Saratovskej ulici zrazila 76-ročného chodca, ktorý síce prechádzal cez koľajisko po vyznačenom priechode, ale starček si pravdepodobne neuvedomil, že on musí dať prednosť električke. Zrážku našťastie prežil, ale skončil s ťažkými zraneniami v nemocnici. 

Zdroj: FB Revizori

​Počas ostatných letných prázdnin na tejto križovatke dokonca došlo k zrážke autobusu MHD a električky, pri ktorej sa našťastie nikto nezranil...

Obyvatelia Dúbravky už viackrát žiadali miestnu samosprávu, aby iniciovala vybavenie križovatku ulíc Saratovská a Pri kríži svetelnou signalizáciou, ale z miestneho úradu im na internetovú stránku odkazprestarostu prišla nasledujúca odpoveď: „Táto križovatka ako jedna z mála pozdĺž Saratovskej nie je riadená svetelnou signalizáciou a napriek tomu na nej nevznikajú v špičke kolóny a prichádzajúce autá sa plynule zaraďujú do premávky. Na rozdiel napríklad od križovatky pri Dome kultúry Dúbravka kde sa najmä v čase špičky tvoria kolóny a nemalé úsilie je opakovane vynakladané na optimalizáciu nastavenia intervalov pre jednotlivé smery.  V súčasnosti je križovatka Saratovská - Pri kríži monitorovaná, sledujeme prípadnú tvorbu kolón a kolíznych situácií a pokiaľ by došlo k zhoršeniu situácie, ktorá bude brániť plynulému a bezpečnému prejazdu, požiadame Dopravnú komisiu na magistráte o navrhnutie riešenia.“

S touto odpoveďou však neboli úplne všetci Dúbravčania spokojní. „Bývam pri tejto križovatke, a ak by si z mestskej časti dal námahu a vytiahol si správy z polície o dopravných nehodách na tejto križovatke, tak by ste pochopili význam umiestnenia svetelnej signalizácie asi okamžite. O prechádzaní cez tento uzol po priechodoch sa dajú rozprávať celé príbehy - konkrétne aj moja manželka s kočíkom a malým synom za posledný rok bola takmer obeťou viacerých šoférov, ktorí ani LED blikajúci priechod nechcú vidieť. Auta na odbočení chodcov púšťajú, aby ich potom zmietli autá idúce veľkou rýchlosťou po hlavnej,“ napísal na spomínanú stránku pán Michal.

Videá, ktoré na facebookovej stránke venovanej Dúbravke zverejnil pán Dušan Mikuláš dokazujú, že k nebezpečných situáciám a kolíziam medzi autami idúcimi po tejto rušnej križovatke Saratovskej a ulici Pri kríži dochádza pomerne často a svetelná signalizácia by možno prejazd spomalila, ale určite by na nej nedochádzalo tak často k mimoriadnym udalostiam s tragickými následkami.

(ars, foto: abn, video: Dušan Mikuláš)

Páčil sa vám článok?