FOTO: Socha napoleonského vojaka sa na svoje miesto asi tak skoro nevráti...

19.9.2018
Zvalená socha napoleonského vojaka

Zdroj: Karol Balogh

Páčil sa vám článok?

Jednou z dominánt a atrakcíí Hlavného námestia v Bratislave je aj socha napoleonského vojaka. Počas jarnej, letnej a jesennej sezóny stáva opretá o jednu z lavičiek a patrí k vyhľadávaným umeleckým objektom, s ktorým sa najmä zahraniční turisti radi fotografujú. Už niekoľko dní však socha na námestí chýba. Počas druhého septembrového víkendu ju vylomili neznámi vandali. Zisťovali sme, kedy ju opravia a vrátia na svoje miesto...

"Pri vyvalení sochy došlo k narušeniu jej statiky, takže nie je možné ju tak ľahko a rýchlo vrátiť na jej pôvodné miesto. Kontaktovali sme jedného zo žiakov akademického sochára Juraja Meliša, ktorý v roku 2016 žiaľ zomrel, aby posúdil, v akom stave v súčasnosti je. Potom ju bude potrebné opraviť, aby sme ju mohli opätovne osadiť. Presný termín, kedy sa tak stane, však v tejto chvíli ešte nie je známy," povedala pre Bratislavské noviny hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková. 

Zdroj: abn

K poškodeniu, teda presnejšie k vypáčeniu sochy napoleonského vojaka spoza lavičky na Hlavnom námestí došlo v noci z 8. na 9. septembra a aj keď je priestor monitorovaný bezpečnostnými kamerami, tak zatiaľ sa nepodarilo ukázať, určiť ani vypátrať páchateľov tohto vandalského činu. Hlavný problém je v tom, že kamery mestskej polície síce prenášajú obraz do jej centrály, ale nerobia záznamy. Vyčínanie chuligánov by musel vidieť službukonajúci dispečer a upozorniť na to hliadku, čo sa však nestalo a sochu našli ležať na dlažbe až v nedeľu ráno. 

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR
       

K podobnému poškodeniu tejto istej sochy došlo aj v máji 2013, vtedy sa na svoje miesto vrátila v júli. „Museli sme opraviť aj lavičku. Tentokrát sme sochu upevnili tak, aby odolala možnému ataku zo strany vandalov,“ povedala vtedajšia starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Socha odolávala päť rokov a dva mesiace, kým ju znovu zvalili pravdepodobne anglickí turisti, ktorí radi navštevujú Bratislavu v rámci ich notoricky známych a väčšinou dosť divokých rozlúčiek so slobodou, kde väčšinou doslova tečie alkohol potokom.

Zdroj: Google Maps

​Na Hlavnom námestí sa so sochou napoleonského vojaka zahraniční turisti často fotia...

(ars, foto: FB Vašo Mika)  

Páčil sa vám článok?