VIDEO: Na Zlatých pieskoch sa leto ešte neskončilo - stále sa sem chodí veľa ľudí opaľovať, kúpať a zašportovať si

18.9.2018

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Podľa kalendára je ešte stále leto, ktoré sa v tomto roku s nami chce rozlúčiť ešte niekoľkými horúcimi dňami. Aj keď dnešné teploty sú len tesne nad 20 stupňami Celzia, tak v nadchádzajúcich troch pracovných dňoch nás čakajú takmer 30-stupňové horúčavy, čo ľudí možno opäť vyženie k vode. My sme uplynulé dni využili na návštevy troch vodných plôch - Zlatých pieskov, Košarísk a šutrovky v Ivanke pri Dunaji. Všade sme našli ľudí, ktorí sa ešte kúpali. A ako je to so službami na prírodných kúpaliskách?

Nové Košariská - sobota 8. septembra 2018. Teplota vzduchu 26 stupňov, teplota vody 21 stupňov Celzia:

Zdroj: Roman Slušný

​Obľúbené jazerá sa nachádzajú kúsok za obcou Dunajská Lužná a my sme boli na tom rozlohou menšom. Nevýhodou tejto pláže neďaleko bufetu je samotný vstup do vody, ktorý tvoria pomerne veľké štrkové kamene. Vo vode boli navyše pokryté mazľavou hmotou, takže si človek musel dávať veľký pozor, aby sa nešmykol a nespadol do plytkej vody.  

Po pravej strane od tejto pláže sa nachádzajú dokonca až dva objekty, z ktorých sa dá do vody vôjsť oveľa bezpečnejšie a ľahšie. Jedna je skôr reštaurácia s možnosťou kúpania a to druhé je súkromná pláž, kde sa síce platí počas sezóny vstupné, ale pravidelní návštevníci si komfort vo Wellness Beach nevedia vynachváliť. "Pri bežnej návšteve jazera, ak sa chcete ísť okúpať, tak si neustále musíte dávať pozor na osobné veci, najmä na cennosti ako sú mobily, peniaze či kľúče od auta. Tu máte jednak k dispozícii skrinku, kde si môžete všetko dôležité bezpečne uzamknúť, ale nakoľko je objekt strážený, teda pod neustálym dohľadom personálu, tak sa nebojím nechať si peňaženku na lehátku, keď si chcem ísť zaplávať. V aute už radšej nič nenechávame, pretože manželovi ho minule komplet celé vykradli, keď ho nechal na parkovisku pri Starom moste," hovorí Zlatka, ktorá si počas leta pre istotu voľné miesta na súkromnej pláži telefonicky overuje, nakoľko do Dunajskej Lužnej cestuje z Pezinka, takže sa nechce zbytočne prehnať.

Ďalšou z výhod súkromnej pláže je bezproblémový vstup priamo do hlbokej vody po týchto schodoch: 

Zdroj: Facebook Wellness Beach

Počas našej návštevy bolo na brehu približne 20 ľudí a minimálne polovica si chodila do jazera zaplávať. Zopár ľudí bolo aj na spomínanej súkromnej pláži, kde mali k dispozícii vlastný bufet s takouto vyslovene dovolenkovou atmosférou:

Zdroj: Roman Slušný

​Druhý bufet na verejnej pláži ponúkal studené i teplé nápoje ako aj základné občerstvenie ako sú hot-dogy, hranolky či cigánska a všimli sme si na ňom nápis, že budú mať otvorené až do novembra. Vieme si to predstaviť, nakoľko časť terasy bola zastrešená, takže by sa dala bez problémov vykúriť prenosnými ohrievčami aj v chladnejších dňoch, ktoré nás na jeseň určite čakajú.   

​Zlaté piesky - štvrtok 13. septembra 2018. Teplota vzduchu 28 stupňov, teplota vody 24 stupňov Celzia. 

Aj keď oficiálne prírodné kúpalisko Zlaté piesky zatvorili 2. septembra, tak jeho vodná plocha je naďalej využívaná na rekreačné účely zo strany pri Ceste na Senec - pláž medzi Reštauráciou u Vodníka a areálom Wakelake alebo zozadu pri veľkoobchode Kon-rad. Našli sme tu dokonca aj stále otvorený bufet, kde mali čapovanú kofolu, radler, ale aj čerstvé langoše. Väčšina stolov bola síce prázdnych, ale pri vode sme našli niekoľko desiatok ľudí a mnohí sa práve kúpali. Podľa internetovej stránky Milana Lapina, ktorý sa už dlhé roky zaoberá meraním teploty vody na Zlatých pieskoch má mať aj tento týždeň voda príjemných 23 stupňov, takže je ideálna na kúpanie.

V čase našej návštevy plávalo vo vode viacero ľudí, niektorí sa vozili na paddleboardoch a vôbec to nevyzeralo tak, že by tu už bolo po letnej sezóne. V prevádzke bol aj vodný vlek, ale to však nebolo žiadne prekvapenie, nakoľko areál Wakelake aj na svojej webovej stránke uvádza, že majú otvorené od marca do decembra.     

Ivanka pri Dunaji - sobota 15. septembra 2018. Teplota vzduchu 24 stupňov, teplota vody 20 stupňov Celzia.

Zdroj: YouTube

​Šutrovku za obcou Ivanka pri Dunaji sme počas leta navštívili dvakrát. Prvý raz uprostred extrémnych augustových horúčav, kedy bol problém pri jazere zaparkovať, keď boli autami zaplnené nielen brehy, ale olemovaná aj prístupová cesta. Pri druhej návšteve sme v pohode zaparkovali rovno pred miestnou reštauráciou Wigwam, do ktorej evidentne chodí veľa tunajších obyvateľov aj na bicykloch. Predpoludním bolo jazero takmer prázdne. Narátali sme snáď 10 ľudí, z čoho polovicu tvorili staršie tety v dôchodkovom veku sediace na pohodlných rozkladacích plážových kreslách. Aj keď to vyzeralo, že sa len slnia na brehu, tak napokon sa všetky nielenže odhodlali do vody, ale dokonca aj preplávali tam a nazad skoro celé jazero. Poobede ľudí na pláži pribudlo a aj voda sa nám zdala o čosi teplejšia, takže sme sa aj my do nej odhodlali. Pri plávaní sa nám prihovoril jeden z miestnych obyvateľov a tvrdil, že napríklad vlani vliezol do vody ešte aj v októbri, tak dlho bolo teplo. V tejto sezóne to tiež vyzerá nádejne. Od stredy nás čakajú tri horúce dni, potom sa cez víkend trochu ochladí, ale ešte by až do konca septembra malo byť slnečno s celkom príjemnými dennými teplotami.

(ars, foto: Matúš Husár, Roman Slušný, FB Wellness Beach, YouTube)            

Páčil sa vám článok?