Majitelia cvičených psov budú v Novom Meste platiť nižšie dane

17.9.2018

Zdroj: psihotel.wbl.sk

Páčil sa vám článok?

Cvičené psy budú mať v bratislavskom Novom Meste prednosť. Chovatelia psa, ktorý absolvoval skúšku základnej ovládateľnosti, pripadne inú obdobnú skúšku preukazujúcu ovládateľnosť psa, budú mať zníženú sadzbu dane na polovicu. Stačí, ak predložia mestskej časti doklad o absolvovaní takejto skúšky.

Rozhodlo o tom miestne zastupiteľstvo Nového Mesta, ktoré schválilo zmenu všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach. Po novom tak novomestskí psičkári s cvičenými psami zaplatia od januára 2019 ročnú daň 25 € – namiesto súčasných 50 €. Po absolvovaní skúšky základnej ovládateľnosti psa sa otvára priestor na jeho ďalší výcvik, no už jej splnenie postačuje pre základnú komunikáciu psovoda so psom. „Našim cieľom je dosiahnuť vyššiu úroveň chovateľstva najmä výcvikom psov, čo môže priniesť zvýšenie bezpečnosti občanov pri pohybe psov na verejných priestranstvách. Rešpekt cvičeného psa pred jeho majiteľom môže zabrániť útokom psov na okoloidúcich,“ hovorí starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Je to ďalší z krokov, ktoré mestská časť Nové Mesto urobila v prospech zodpovedných psičkárov. Už z minulosti platí, že psičkári, ktorí so svojimi zverencami absolvujú tzv. všestrannú kynologickú skúšku, dostanú od mestskej časti až 80-percentnú úľavu na dani. Zníženú sadzbu dane už platia majitelia psov, ktorých si adoptovali z útulku a sterilizovaných psov, čím sa zabraňuje zvyšovaniu počtu nechcených psov na ulici. V oboch prípadoch je ročná daň stanovená na 25 €. Bratislavské Nové Mesto za minulý rok eviduje 1970 platiteľov dane za psa. Podľa odhadov však v mestskej časti žije ďalších zhruba 2-tisíc psov, za ktorých majitelia povinný poplatok nezaplatili.

(ts, ilustračné foto: psihotel.wbl.sk)

Páčil sa vám článok?