Vo Vajnoroch odhalia rok po blahoslavení T. Zemana jeho sochu

14.9.2018
0

Zdroj: Flickr

Páčil sa vám článok?

Rok po tom, čo bol Titus Zeman blahoslavený, odhalia v bratislavskej mestskej časti Vajnory jeho sochu. Stane sa tak v nedeľu 30. septembra na Námestí Titusa Zemana. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Svätá omša pri tejto príležitosti bude o 10.30 h v miestnom Kostole Sedembolestnej Panny Márie. Hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Po svätej omši sa uskutoční odhalenie sochy blahoslaveného Titusa.

"Pozývame všetkých ctiteľov blahoslaveného Titusa Zemana do Vajnôr na spomienkové stretnutie," uviedol Michal Titus Radošinský, synovec a birmovný syn blahoslaveného Titusa Zemana, ktorý prišiel s myšlienkou na postavenie sochy ešte v roku 2005. Vtedy podal žiadosť na mestskú časť Bratislava – Vajnory, ktorou si robil iba prieskum o priechodnosti tejto myšlienky v tejto mestskej časti. Keďže však v tomto období sa beatifikačný proces v súčasnosti už blahoslaveného Titusa ešte ani len nezačal, jej realizáciu odložil na neskôr.

Titus Zeman (1915 – 1969) na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese vo februári 1952 odsúdený na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania i vo väzení bol mučený. Proces jeho blahorečenia sa začal v roku 2010 a 27. februára 2017 pápež František schválil jeho blahorečenie. Slávnosť blahorečenia sa konala 30. septembra 2017 v bratislavskej Petržalke


(TASR)

Páčil sa vám článok?