Cyklokoalícia žiada políciu o zvýšenie bezpečnosti cyklistov na cestách

12.9.2018
Chodci a cyklisti už môžu prechádzať cez starý most - starymost_cyklisti_pesi
Páčil sa vám článok?

Občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia vyzýva políciu na zvýšenie bezpečnosti cyklistov na cestách. Intenzívnejšie kontroly dodržiavania dopravných predpisov by podľa aktivistov mohli pomôcť k zvýšeniu bezpečnosti obyvateľov na bicykloch.

Podľa Dášy Bartekovej z Cyklokoalície narástol napríklad počet cyklistov na cestách v Bratislave za posledných päť rokov o 117 percent. Cyklokoalícia upozorňuje na súčasnú problematiku chýbajúcich cyklotrás či nerešpektovanie cyklistov ako účastníkov cestnej premávky. „Vodiči bežne nedávajú prednosť cyklistom pri vychádzaní z vedľajšej ulice a pri odbočovaní doprava, parkujú na jazdných pruhoch vyhradených pre cyklistov či nepreverujú si situáciu za vozidlom pri otváraní dverí,” uvádza OZ.

Polícia odporúča vodičom áut dodržiavať odstup aspoň 1,5 metra od cyklistov pri ich predchádzaní. Niektorí vodiči však tento odstup nedodržiavajú, čo môže spôsobiť kolízie či dopravne nehody. Podľa Bartekovej je aj toto jeden z dôvodov, prečo sa cyklisti na cestách cítia ohrození, a preto často využívajú na jazdu chodníky pre chodcov, hoci môžu byť sankciovaní políciou.

Aj preto sa OZ rozhodlo apelovať na políciu a požiadať ju o väčšie úsilie pre zvýšenie odstupu áut od predchádzaných cyklistov a pre elimináciu ďalších ohrození cyklistov na cestách. Polícii ponúkajú členovia Cyklokoalície aj svoju pomoc pri bezpečnostných akciách. „Na celom Slovensku sme pripravení jej pomôcť zvýšiť bezpečnosť cyklistickej dopravy ako plnohodnotnej a rovnocennej súčasti dopravy na Slovensku,” uzavreli.

(TASR)

Páčil sa vám článok?