FOTO: Aj vy ste už stretli tohto chlapíka? Vyskytuje sa na rušných miestach a pýta si od ľudí peniaze...

11.9.2018

Zdroj: FB Revizori

Páčil sa vám článok?

Na bratislavskej Hlavnej stanici včera cestujúcich oslovoval približne 35-ročný chlapík, ktorý o sebe tvrdí, že je kuchár, ale sa stratil a nemá peniaze na cestu domov. Takmer vždy nájde zopár dobrodincov, ktorí mu nejaké drobné dajú a tak sa venuje mámeniu peňazí od ľudí pravidelne a to už niekoľko rokov.

Fotografiu tohto tmavovlasého chlapíka strednej postavy zverejnili včera na stránke, ktorá sa venuje bratislavskej doprave a okamžite sa pod ňou rozpútala živá diskusia. Bolo z nej zrejmé, že osobnú skúsenosť s ním majú desiatky a možno až stovky Bratislavčanov alebo ľudí, ktorí do nášho hlavného mesta dochádzajú či už kvôli štúdiu alebo za prácou. „Zdal sa byť na prvý dojem celkom slušný. Najprv sa mi ospravedlnil, že ma otravuje a vysvetlil, že nie je žiaden žobrák. Tvrdil, že dnes stratil hotovosť vo výške 46 eur a pýtal si odo mňa 5 eur,“ píše Martina. Najčastejšie sa predstavuje ako kuchár, ktorý potrebuje hotovosť, aby si mohol kúpiť lístok buď na cestu domov alebo do Čiech, kde údajne pracuje. Pohybuje sa najčastejšie na hlavnej vlakovej stanici, ale občas nastúpi aj do vlaku, kde takisto oslovuje cestujúcich a lanári od nich hotovosť. „Nám tvrdil, že ide do Košíc a potrebuje 19 eur na lístok a pýtal sa či sa mu ako partia nezložíme,“ zaspomínal si Adam.

Zdroj:

​Na Hlavnej stanici sa vyskytuje veľa rôznych individuí, ktoré najnovšie z vestibulu von vyháňa súkromná bezpečnostná služba...

Podľa niektorých svedkov to vyskúša na pár ľudí a následne vystúpi na najbližšej stanici Bratislava – Vinohrady a vráti sa opäť na Hlavnú stanicu. Prípadne sa vyberie vlakom smerom na Brno a Prahu. „Stretol som ho v REX-e z Viedne, a na celý vagón vyhlásil, že sa potrebuje dostať do Prahy, a ak je v nás ľudskosť, tak mu pomôžeme. A potom, keď mu ľudia prispeli na lístok, tak v Devínskej Novej Vsi vystúpil a s úsmevom pod nosom šiel het,“ tvrdí Peter. „Ja som ho asi dvakrát stretol na Krížnej na zastávke električiek smerom na Trnavské mýto a hoci tam viacerých oslovil, tak peniaze ani raz nedostal. Nechápem ako mu ľudia dokážu naletieť na tie jeho príbehy. To sme fakt až takí blbí a naivní?“ pýta sa Daniel. Podľa Romany, ktorá ho tiež zjavne stretla už niekoľkokrát pred Vianocami rozpráva priam srdcervúci príbeh o tom ako nemá peniaze na darčeky pre svoje deti, ale cez rok overenú historku o tom, že je kuchár, ktorý by mal ísť na pracovný pohovor do Prahy, ale ho v Bratislave okradli a nemá peniaze na cestu. „Mne zase vravel, že sa zobudil v autobuse z Brna a vôbec nevie ako sa tam dostal,“ hovorí Michaela.

„Chodí aj k nákupným centrám. Ja som ho videl pri Auparku, kde otravoval rodinky s deťmi a keď som ho tam opäť videl aj na druhý deň, tak som na neho už zavolal policajtov,“ tvrdí Róbert. Monika ho zase pozná z okolo Eurovei: „Za deň si dokáže prilepšiť aj o 70 eur. Dalo by sa povedať, že je to profesionál vo svojom odbore.“  Podľa inej ženy už bol aj na letisku, kde tvrdil, že ho okradli v autobuse. „Keď sme ho poslali do čerta, tak nám povedal, že pôjdeme do pekla,“ napísala Oľga.

Podľa Viki pravidelne pred sviatkami stráca peňaženky, ale peniaze si od ľudí pýta každý týždeň. „Aj my sme ho stretli večer pred Auparkom, vraj my mal ísť ráno do Plzne robiť podlahu, ale ho okradli a nemá na cestu. Normálne sa už išiel pre nami rozplakať chudáčik. A pritom si ho dobre pamätám, lebo to, že ho okradli mi tvrdil už pred štyrmi rokmi a vtedy sa nemal ako dostať do Žiliny. Čudujem sa, že ho to ešte stále baví,“ skonštatovala Michaela. „Chlapec by mal vydať  knihu - s tými rozprávkami, čo sa o ňom rozprávajú. Veď je už populárnejší ako Dobšinský,“ navrhol Karol. Zdá sa však, že falošný kuchár je v Bratislave pomerne známou firmou a niektorí o ňom vedia aj to, že vyžobrané peniaze chodí míňať do rôznych herní. V súvislosti s podobným prípadom Bratislavské noviny začiatkom júna kontaktovali hovorkyňu ŽSR Martinu Pavlíková, ktorá nám povedala, že ak niekoho z cestujúcich obťažuje takýto človek, tak naňho treba upozorniť najbližšieho pracovníka ŽSR alebo zatelefonovať na políciu. „Zriadili sme priamo na Hlavnej stanici pobočku súkromnej bezpečnostnej služby, ktorej pracovníci sa starajú práve o to, aby neboli cestujúci v staničnom vestibule obťažovaní žobrákmi, bezdomovcami či inými asociálmi,“ povedala Pavlíková.

(ars, foto: FB Revizori Bratislava)

Páčil sa vám článok?