VIDEO: Ako funguje podchod na Trnavskom mýte po zatopení

6.9.2018
0
Trnavské mýto - podchod

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Navštívili sme prevádzky, ktoré pred pár dňami v podchode na Trnavskom mýte zaplavila voda. Pozreli sme sa i na to, či ľuďom nechýbajú eskalátory.

V sobotu Bratislavčanov prekvapili zábery z podchodu na Trnavskom mýte, ktorý iba šesť dní po slávnostnom otvorení zaliala voda (fotografie si môžete pozrieť TU). Investor a vedenie mesta už na druhý deň hlásili, že je všetko v poriadku a so situáciou si ešte počas noci poradili. "Z dôvodu nárazových zrážok došlo dňa 1.9.2018 k zatečeniu vody do podchodu na Trnavskom mýte, ktoré bolo spôsobené nahromadením vody na križovatke Trnavské mýto a jej následným pretečením do podchodu. Všetky havarijné a ochranné systémy sú funkčné a boli automaticky spustené. Vďaka tomu došlo len k malému zatečeniu v priestoroch pod nástupištiami električiek, ktoré bolo obratom odstránené," oznamovala deň po silných zrážkach Petra Kollár Volfová, ktorá poskytuje mediálne výstupy v mene investora Immocap Group. Volfová priznala, že dočasne bola  z technických príčin uzatvorená predajňa tlače.

Boli sme sa pozrieť, ako Trnavské mýto funguje dnes.Navštívili sme aj predajňu tlače, ktorá bola vodou postihnutá asi najviac. Prevádzka plne funguje, voda však zanechala svoje stopy na drevenom nábytku. "Rozmočilo nám aj niektoré časopisy, väčšinou zahraničné tituly," prezradila nám predavačka a ukázala kôpky tlače, ktorá sa stala prakticky nepredajnou. 

FOTOGALÉRIA:

​Ako sme sa dozvedeli od vedúcej papiernictva, ktoré sídli hneď oproti, do tejto prevádzky voda neprenikla vôbec. Druhou predajňou, ktorá bola počasím zasiahnutá, je kvetinárstvo. Sem voda vnikla hneď z dvoch strán. Jednak odspodu, teda cez dvere, ale aj zo stropu, konkrétne cez vzduchotechniku. "Zo vzdochotechniky to kvapkalo ešte aj na ďalší deň, prišli to opraviť a odvtedy je to v poriadku. Trocha nám však odulo stôl," prezradila nám predavačka.

Jednou z najväčších prevádzok v podchode sú potraviny Kraj. Tie taktiež bez problémov fungovali už na druhý deň, no problém ich celkom neobišiel. Hoci voda po podlahe až sem neprenikla, do prevádzky počas prietrže mračien kvapkala zo stropu.

Ak by sme nebrali do úvahy havarinú situáciu po prívalovom daždi, tak sa  život v podchode rozbehol už naplno. Vo všetkých prevádzkach, ktoré sme oslovili, nám potvrdili, že na nedostatok zákazníkov si nemôžu sťažovať. Ľudia si na nové obchody rýchlo zvykli.

Pokiaľ ide o verejné WC, tie boli i dnes zatvorené. „V sobotu 1. 9. 2018 počas prívalových dažďov bol zatopený aj priestor verejných toaliet. Momentálne odstraňujeme príčinu, toalety budú v priebehu niekoľkých dní sprístupnené,“ informoval nás ešte včera riaditeľ Immocap Group Martin Šramko.

Ako si mnohí Bratislavčania všimli, v podchode pribudli výťahy, no ubudlo ekalátorov. Napríklad pri vstupe na električkovú zastávku v smere do centra sa nenachádza ani jeden eskalátor, ich funkciu supluje výťah. Počas bežnej dennej prevádzky, teda ak nejdú ľudia zo žiadneho podujatia a podobne, situáciu zvládal kapacitne bez problémov. Drvivá väčšina ľudí totiž uprednostnila schody, ak nemáte problém s pohybom, je to určite rýchlejšie. Cesta výťahom, od momentu, keď si ho privoláte až po vaše vystúpenie trvá cca 50 sekúnd. 

(ms)

Páčil sa vám článok?