VIDEO: Ako sa vyrábali a kde sa testovali bicykle Slovnaft BAjk-u pred odštartovaním bikesharingu?

31.8.2018

Zdroj: FB Slovnaft bajk

Páčil sa vám článok?

O tom, že už o týždeň, teda budúci piatok 7. septembra by sa mal v Bratislave spustiť dlho očakávaný systém na požičiavanie bicyklov tzv. Slovnaft BAjk, sme vás už informovali. Pokúšali sme sa priamo v Slovnafte zistiť ako a kde prebiehalo testovanie samotných bicyklov, ale aj aplikácie, ktorá bude celý bikesharing „riadiť“.

„Bikesharing sme testovali niekoľko mesiacov. Bicykle sme podrobili záťažovým skúškam, overili sme komunikáciu bicyklov aj samotný systém bikesharingu. Počas testovania sa bikesharing celkovo doladil, napríklad sa zrýchlila komunikácia bicyklov so systémom,“ povedal nám Ladislav Procházka z komunikačného oddelenia spoločnosti Slovnaft. Do testovania, ktoré prebiehalo priamo v areáli Slovnaftu bolo zapojených niekoľko desiatok zamestnancov a samozrejme aj bicyklov a v súčasnosti sa ešte overujú ďalšie, lebo každý jeden „bajk“ musí prejsť mechanickým aj systémovým preverením, kým ho umiestnia do „terénu“.

Pozrite si ako sa bicykle vyrábali:

Celkovo je spoločnosť pripravená pri štarte Slovnaft BAjku vyexpedovať do ulíc až 550 kusov. „Ich počet pre pilotnú fázu prevádzky sa bude postupne zvyšovať až na 750 bicyklov a 90 dokovacích staníc. Počet bicyklov je vždy optimalizovaný na kapacitu dokovacích staníc. Do súťaže o bikesharing na stránke slovnaftbajk.sk sa zapojilo takmer 5000 ľudí. Všetci záujemcovia o službu sa museli a musia zaregistrovať a uhradiť platbu vo výške 1 euro. Následne obdržia PIN kód, ktorý slúži k odomknutiu bicykla. Registrácia pre Slovnaft BAjk bude otvorená od 7. septembra,“ vysvetľuje Procházka. Jedným z kľúčových testov, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou znemožnil skoršie spustenie bikesharingu v Bratislave bol ten na funkčnosť samotnej technológie, ktorá bude evidovať totožnosť používateľov bicyklov, sledovať dĺžku jázd, využívanie programu a účtovanie poplatkov. Pôvodne mal byť totiž bikesharing funkčný už pred začiatkom letných prázdnin, ale potrebovali systém zosúladiť aj s nariadením európskej únie o ochrane osobných údajov - GDPR, čo si vyžiadalo približne dvojmesačný posun štartu systému. 

Viacero Bratislavčanov má obavy z toho, že pri nedostatočnom počte cyklotrás budú využívatelia bikesharingu nútení jazdiť po krajoch ciest, prípadne aj po chodníkoch, čo nie je vždy úplne bezpečné. Bude im Slovnaft dávať nejaké odporúčania kadiaľ by mali jazdiť, aby sa nevystavovali zbytočnému riziku? „Súčasťou každej dokovacej stanice je nielen návod, ako Slovnaft BAjk používať, ale aj základné bezpečnostné pravidlá pre pohyb na bicykloch. Okrem toho mesto Bratislava pripravilo kampaň, ktorá bude zameraná najmä na bezpečnosť cyklistov v Bratislave aj v spojitosti so spustením projektu bikesharingu,“ hovorí Procházka zo Slovnaftu, kde sa na jednej strane tešia, že v spolupráci s mestom prinášajú obyvateľom a návštevníkom našej metropoly novú a modernú službu, ale zároveň priznáva, že je to aj pre Slovnaft určitá výzva, keďže ide o prvú činnosť, ktorá nezapadá do ich tradičného podnikateľského spektra.

(ars, foto a video: FB Slovnaft BAjk)

Páčil sa vám článok?