Od apríla sa zvyšujú ceny za odvoz smetí

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sme z viacerých zdrojov získali neoverenú informáciu, podľa ktorej sa budú opäť zvyšovať ceny za odvoz smetí. Túto neveselú zvesť sme si overovali priamo u riaditeľky spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., (OLO) Justíny LOPUŠNÍKOVEJ.

- Áno, túto informáciu môžem potvrdiť. Zvýšenie plánujeme od 1. apríla a pôjde v priemere o 40-percentné zvýšenie cien za služby našej spoločnosti. Zvýšenie je diferencované, obyvatelia zaplatia za odvoz odpadu o 37 percent  a podnikateľské subjekty o 43 percent viac ako dosiaľ.

Čo je príčinou zvyšovania cien?

- Dôvodom je začatie rekonštrukcie v spaľovni komunálneho odpadu. Tá je v prevádzke od roku 1977, pričom životnosť jej zariadení je 15 rokov. Uvažovali sme aj o možnosti skládkovania odpadu. Na území Bratislavy však nie sú pozemky pre takúto skládku. A podľa programu odpadového hospodárstva sa preferuje spaľovanie odpadu pred skládkou.

Rekonštrukcia sa bude teda hradiť z peňazí, ktoré zarobíte zvýšením cien za svoje služby?

- OLO je samostatne hospodáriaca organizácia a investície pôjdu zo zdrojov našej spoločnosti. Každý podnikateľský subjekt by si mal vytvárať finančné rezervy na to, aby mohol svoje základné prostriedky reprodukovať. Cena za zneškodnenie odpadu, ktorú sme uplatňovali doteraz, vôbec nepočítala s tým, že raz bude treba obnoviť spaľovňu. Keby sa bola cena upravovala roky predtým, nemuseli by sme teraz pristupovať až k takémuto zvýšeniu ceny. Podľa prepočtov predstavuje zvýšenie ceny v priemere 40 korún na domácnosť.

Koľko bude stáť rekonštrukcia spaľovne?

- Kontrakt so spoločnosťou Siemens je vo výške 117 miliónov nemeckých mariek (asi 2,5 miliardy korún).

Kedy sa s jej rekonštrukciou začne?

- Rekonštrukcia spaľovne sa už začala prípravnými prácami. S jej ukončením sa ráta v júni 2002.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie