VIDEO: Ako sa vlastne staval podchod na Centrálnom trhovisku - dnešnom Trnavskom mýte?

27.8.2018
Zastávky na trnavskom mýte opravujú - Trnavske myto4
Páčil sa vám článok?

Dnešné slávnostné otvorenie zrekoštruovaného podchodu na Trnavskom mýte je ideálnou príležitosťou na to, aby sme si zaspomínali aj na rok 1975, keď sa v rámci osláv 31. výročia SNP odovzdával verejnosti do užívania podchod na Centrálnom trhovisku.

Podchod na bývalom Centrálnom trhovisku, ktoré sa po dokončení Domu odborov volalo aj Námestie Františka Zubku, bol vôbec prvým na území Bratislavy. Dovtedy ľudia cez rušnú križovatku prechádzali pešo cez cestu z jednej strany ulice na druhú a presúvali sa niekedy v dosť veľkých skupinách, nakoľko dominantou bolo práve trhovisko, ktoré sa nachádzalo na miestach, kde dnes stojí Istropolis aj s priľahlou výškovou budovou, tiež patriacou pôvodne odborárom. Na bezpečnosť chodcov dohliadal príslušník Verejnej bezpečnosti, ktorý tu mal dokonca búdku.  

S výstavbou sa začalo ešte v roku 1972:

O dva roky neskôr už vznikli prvé podzemné priestory budúceho podchodu:

Výstavba podchodu trvala niekoľko rokov a stála 24 miliónov vtedajších Kčs. 

Pomerne zaujímavá dobová reportáž o problémoch nového podchodu vznikla v roku 1975 a odvysielala ju Československá televízia:

Následne podchod slúžil bez významných zmien až do roku 2017, kedy sa začalo s jeho komplexnou rekonštrukciou. Z pôvodnej stavby dnes zostala zachovaná akurát mramorová podlaha, niektoré schodiská a nosné stĺpy, ktoré držia vozovku, po ktorej premávajú nielen autá, ale aj všetky druhy prostriedkov MHD, teda autobusy, trolejbusy a električky. 

(ars, foto: abn, video: YouTube)  

Páčil sa vám článok?