Možno by ste dobrovoľníctvo zvládli aj vy - hľadajú sa nové Vŕby na onkológiu

25.8.2018

Zdroj: DC Vŕba

Páčil sa vám článok?

Dobrovoľníctvo na onkologických oddeleniach je naozaj veľmi špecifické, náročné, ale dokáže byť aj obohacujúce. „Dobrovoľníci sú činní v Onkologickom ústave sv. Alžbety a v Národnom onkologickom ústave v Bratislave,“ hovorí Mária Látalová, koordinátorka dobrovoľníkov Dobrovoľníckej skupiny Vŕba.

Dobrovoľníci prichádzajú priamo na oddelenia k hospitalizovaným pacientom, kde samotný pacient určuje, ako bude návšteva s dobrovoľníkom vyzerať. „Naším dobrovoľníckym mottom je: Ja ťa budem sprevádzať, ale Ty mi ukáž cestu,“ pokračuje Mária Látalová. „Preto, ak sa chce pacient rozprávať, zahrať si karty alebo spoločenské hry, alebo požičať si knihu z našej mobilnej knižnice, alebo zúčastniť sa na tvorivých dielňach, ktoré pre pacientov organizujeme, sme im plne k dispozícii. Niekedy sa pacient ani nechce rozprávať, ale je rád keď v tomto ťažkom období nie je sám a dobrovoľník ho sprevádza len svojou tichou prítomnosťou.“ Ďalšou z našich aktivít dobrovoľníkov je rozdávanie káv a čajov pacientom v čakárňach zadarmo. To môžu robiť aj ľudia, ktorí v minulosti trpeli onkologickým či iným chronickým ochorením. Dobrovoľníci rozdávajú nielen kávu a čaj, ale aj úsmev a milé slovo. Často sa pacienti veľmi potešia, že ich to aspoň na chvíľu vytrhne z ich ponurých myšlienok a spríjemní im čakanie.

Po prečítaní podmienok, ktoré musia dobrovoľníci vo Vŕbe spĺňať, sa môže zdať, že sú veľmi prísne. No každá má svoje opodstatnenie. Prečo sa napríklad onkologický pacient nemôže zapojiť do dobrovoľníctva na onkológii v rámci DS Vŕba?
„Hoci si mnoho ľudí, ktorých sa dotkla rakovina, myslí, že práve oni onkologických pacientov najlepšie pochopia, nie je to celkom tak.
Onkológia je na psychiku veľmi záťažové prostredie. Jednak nechceme, aby sa u dobrovoľníka ´rozbehla´ jeho vlastná trauma, jednak sme najmä podpornou skupinou a našou úlohou je sprevádzanie. Nechceme, aby dobrovoľníci riešili s pacientmi svoje vlastné onkologické skúsenosti, sprevádzanie pre nás metaforicky znamená ´dať svoje ja do zátvorky´ a v daný moment tu byť len pre pacienta“ vysvetľuje koordinátorka. Aj preto je podmienkou, že záujemca ani nikto z jeho blízkych príbuzných a známych netrpí žiadnym vážnym chronickým alebo onkologickým ochorením a tiež, že budúcemu dobrovoľníkovi v priebehu 2-3 rokov nezomrel nikto z blízkych príbuzných a známych na rakovinu. To je totiž obdobie aktívneho smútenia.

Ak vás pomoc onkologickým pacientom oslovila, máte pravidelne čas tri hodiny týždenne a vek nad 20 rokov, naj­bližšie info stretnutie „Vŕb“ sa uskutoční 6. 9. 2018 (pre službu rozdávania káv a čajov) a 15.10.2018 pre službu sprevádzania hospitalizovaných pacientov na oddelení. Viac informácií získate aj na www.dsvrba.sk alebo sa môžete osobne informovať u koor­dinátorky dobrovoľníkov na 0948 100 539.

(in, foto:DS Vŕba)

Páčil sa vám článok?