Len jeden strapec do ruky? Družstvo vo Vajnoroch takto prichádza až o tretinu úrody hrozna

21.8.2018
0
Vinohrad

Zdroj: FB PD Vajnory

Páčil sa vám článok?

Každý rok prichádza Poľnohospodárske družstvo Vajnory zhruba o tretinu úrody vo viniciach. Mnohí z nás totiž stále žijú v predstave, že ak niečo nie je oplotené, môžem vojsť a ponúknuť sa. Však len jeden strapec, argumentujú prichytení.

Lenže takýchto zlodejov prechádza vinohradmi stovky, ba až tisíce denne a keď si každý vezme jeden strapec, družstvo „oberú“ aj o 900 litrov vína, ktoré by sa z nich dali vyrobiť.

„Podľa Trestného zákona sa krádež úrody z pozemku, ktorý patrí do poľnohospodárskeho pôdneho fondu, potrestá odňatím slobody až na dva roky. Už dávno neplatí, že krádež jedného strapca je len priestupok, ktorý sa vyrieši pokutou,“ upozorňuje obchodný riaditeľ vajnorského družstva Igor Hraško. „Aj preto sme posilnili hliadkovanie, máme jednu stálu hliad­ku a naši pracovníci robia námatkové kontroly aj na autách, ktoré môžu vyzerať ako súkromné.“

Práca vo vinohradoch je celoročne namáhavá, stojí veľa času aj úsilia, a pracovníkom družstva až srdce drása, keď vidia, že niekto odtrhol celý strapec hrozna, zistil, že je ešte nedozreté a kyslé a zahodil ho. „Aktuálne zbierame Irsai, ale napríklad rulandské biele a šedé ešte nie sú dozreté a necitliví zlodeji nám tak spôsobujú ďalšie škody.“

Dostupnosť viníc vo Vajnoroch sa, bohužiaľ, zlepšuje, aktuálne cez ne kvôli výstavbe neďalekej veľkej križovatky dokonca vedie obchádzková cyklotrasa a cyklisti majú tiež pocit, že keď si vezmú jeden strapec, nič sa nestane. „Šokujú nás však aj ľudia, ktorí sa privezú v drahých luxusných autách až k vinici, do bedničky si nazbierajú hrozno a spokojne odídu,“ opisuje skúsenosti pracovníkov družstva Igor Hraško. Zrejme by boli nemilo prekvapení, keby skončili v rukách policajtov, rovno s trestným oznámením na krku.

Vrásky spôsobujú ľuďom, ktorí na viniciach pracujú, aj psíčkari. „Boli by sme radi, keby si uvedomili, že psy majú agresívny moč. Ak jeden vykoná potrebu pri kmeni viniča, ďalší to po ňom zopakujú a nám kvôli tomu kmeň vyschne. Nedovoľte svojim psom behať do viníc!“ apeluje na svedomie majiteľov psov Igor Hraško.

(in)

Páčil sa vám článok?