FOTO: Aj Ružinovské jazero prezývané Rohlík pred rokmi slúžilo ľuďom ako prírodné kúpalisko

20.8.2018

Zdroj: Wikipedia

Páčil sa vám článok?

Ružinovské jazero, nazvané v minulosti pre svoj charakteristický tvar aj Rohlík sa nachádza v areáli Ružinovskej nemocnice kúsok pod oknami susednej polikliniky a polyfunkčného domu na Sedmokráskovej ulici. Kedysi sa aj tu podobne ako v neďalekom Štrkoveckom jazere ľudia v lete kúpali. Dnes do vody možno niekto pošle svojho psa, ak ho chce trochu schladiť v horúcich dňoch.

Na sociálnej sieti Facebook koluje niekoľko fotografií, ktoré zachytávajú ľudí kúpajúcich sa v Rohlíku. Patril k nim napríklad aj herec Ady Hajdu s bratmi, ktorí spolu bývali pri neďalekom zimnom štadióne. „Tiež sme sa tam neraz kúpali a okolo jazera stavali bunkre,“ povedal v jednom z rozhovorov.

Zdroj: Štefan Benča

​„Aj ja si to veľmi dobre pamätám. Takisto aj stĺpy, ktoré trčia z vody a vidno ich na jednej z fotografií. Občas som kvôli kúpaniu vynechala aj školu a potom moja mamina zúrila,“ priznáva Bratislavčanka Majka.

Zdroj: Štefan Benča

​Zverejnené fotografie poskytol stránkam venovaným mestskej časti Ružinov pán Štefan Benča. „Prvá fotka je z roku 1965 a je na nej vidno výstavba školy na Sedmokráskovej a paneláky na Šalviovej. A druhá fotografia vznikla v roku 1971, keďže budova polikliniky sa už stavia a nemocnica ešte neexistuje, ale za to už stoja paneláky na Štrkovci, ktoré vidno v pozadí,“ napísal do diskusie ružinovský poslanec Ján Buocik. Podľa viacerých Ružinovčanov bolo jazero v minulosti na športové a rekreačné účely yužívané celoročne. V lete na už spomínané kúpanie a v zime, keď hladina zamrzla, tak na korčuľovanie či hokej.

Minulý rok na jeseň bolo jazero Rohlík zrevitalizované, o čom sme písali TU:  Dnes má skôr už len relaxačný účel a možno pohľad naň dobre padne o hospitalizovaným pacientom, ktorí majú pod oknami nemocnice aspoň kúsok prírody. V Rohlíku v súčasnosti žije približne 16 druhov rýb. „Je to ideálne miesto na pohodový rybolov,“ pochvaľuje si Marek. Okrem rýb sa tu z fauny vyskytujú korytnačky, raky, kačky a labute. A naozaj sa tu dosť často kúpu psy, nakoľko je táto vodná plocha označená ako vhodná pre kúpanie týchto štvornohých miláčikov. Malou kuriozitou je možno aj to, že na niektorých miestach bolo jazero v uplynulých rokoch zasypané a dnes už nemá tvar rohlíka, podľa ktorého získalo svoju dávnu prezývku.

Zdroj: Google Maps

​Takto vyzeralo jazero Rohlík na jar 2017, teda tesne pred revitalizáciou.

(ars, foto: Štefan Benča, Wikipedia, Google Maps)

Páčil sa vám článok?