FOTO: Aj vy ste sa ako deti chodili kúpať do bazéna pri Pionierskom paláci?

16.8.2018
Pioniersky palác Klementa Gottwalda

Zdroj: fortepan.hu

Páčil sa vám článok?

Azda už len staršia generácia, teda ľudia narodení v rokoch 1945 až 1960, si spomenie, že v rámci Starého Mesta sa kedysi dalo kúpať aj v bazéne, ktorý sa nachádzal v záhrade Pionierskeho domu Klementa Gottwalda na Mierovom námestí.

Grassalkovichov palác bol postavený v roku 1760 a počas Slovenského štátu v rokoch 1939 – 1945 bol sídlom vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa. Po druhej svetovej vojne a februárových udalostiach v roku 1948 ho komunistické vedenie bývalého Československa venovalo deťom a mládeži, teda presnejšie pionierom. Tí využívali nielen jeho vnútorné priestory, kde sa stretávali v rôznych krúžkoch, ale aj obrovskú záhradu, v ktorej bol aj stredne veľký bazén. Ten bol obľúbený najmä počas letných mesiacov a prezývali ho Pinkáč podľa paláca. ​Bazén sa nachádzal v ľavom zadnom rohu záhrady súbežne so Štefánikovou ulicou a oproti v blízkosti dnešnej Banskobystrickej ulice boli zase tenisové kurty aj s drevenými zastrešenými tribúnami.

Zdroj: abn

„V roku 1958 sme sa tu s partiou kamarátov stretávali dosť často, ale asi v ňom práve nebola voda, lebo si spomínam, že sme sa chodili kúpať skôr na Tehelné pole. Ale spomínam si, že v záhrade bola aj taká mini ZOO,“ povedal pre Bratislavské noviny pán Slavomír. „Aj ja si ten bazén pamätám zo 60-tych rokov minulého storočia. Vstupné sem bolo 50 halierov a mohlo tu kúpanie fungovať možno až do rokov 1973 – 1974,“ dopĺňa ho ďalší bratislavský rodák Peter Herman. Pri bazéne boli aj sprchy a deti ležali alebo sedeli na uterákoch či dekách po okolitom trávniku alebo na neďalekých lavičkách.

Medzi bazénom a kurtami bolo basketbalové ihrisko, kde sa hrával väčšinou mini futbal, ale hlavne v zime sa menilo na ľadovú plochu. Tam som sa na harifaxňách učil korčulovať. Zoologická záhrada, kde boli okrem kôz aj bažanty a jeden bol dokonca zlatý, sa nachádzala pri bočnom vchode oproti tenisovým kurtom. Za ňou stála budova, asi správcu areálu a na jej stene smerom do záhrady bolo kovové umývadlo s pitnou vodou," zaspomínal si Juraj Fencl starší a pokračuje: „Nezabudnime však aj na centrálny športový areál s antukovou bežeckou dráhou, doskočiskom pre skok ďaleký, vrhacím kruhom a slušným futbalovým ihriskom v strede. To, že tam boli fontány jedna hneď za palácom, druhá za ihriskom netreba ani pripomínať. Vchod zo Štefanokovej mal také klesanie, že sa využíval v zime na sánkovanie. Od tohto svahu napravo bolo priestranné detské ihrisko s preliezkami, šmykľavkou, veľkým pieskoviskom, hojdačkami pre väčších i menších, "kvargľami" a takým sudom, ktorý bol vo vodorovnej polohe na oceľovej osi a na ktorom si mohol každý zabehať, pričom tempo si udával každý sám. Celý areál bol obohnaný vysokým tehlovým plotom, s tehlovo žltou omietkou, ktorý spolu s vysokými gaštanmi tvoril prirodzenú bariéru proti hluku a prachu z ulice. V Pinkáči sa stretávali decká a mamičky zo širokého okolia."

Dnes je v záhrade Prezidentského paláca už len fontána a jediným oficiálnym kúpaliskom na území Starého Mesta je Mičurin na Búdkovej, ktorý sa takisto vybudoval pôvodne pre pionierov a neskôr bol súčasťou Ecoiuventy. V minulej letnej sezóne ho ministerstvo školstva zrekoštruovalo a zadarmo sprístupnilo verejnosti a v prevádzke je za symbolické vstupné aj tento rok. 

(ars, foto: abn) 

Páčil sa vám článok?