Vhodné miesta pre zeleň oznámte na úrad

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny sú vlastník, správca alebo nájomca pozemku, na ktorom sa nachádza strom s obvodom nad 50 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, alebo krovité porasty s výmerom nad 10 m2, povinní sa o takúto drevinu starať, ošetrovať ju a udržiavať.

Pri poškodení alebo výskyte nákazy dreviny chorobami môže okresný úrad uložiť vlastníkovi, správcovi alebo nájomcovi pozemku vykonať nevyhnutné opatrenia na jej ozdravenie, alebo rozhodnúť o jej vyrúbaní.Toto ustanovenie sa neuplatňuje v prípade, ak drevina rastie v chránenom území, parkoch, verejných sadoch a záhradách, v cintorínoch, stromoradiach, vo vetrolamoch, brehových porastoch, opustených ťažobných priestoroch, prameniskách, rašeliniskách, v okolí zdravotníckych, školských, priemyselných, poľnohospodárskych objektov.

Okresný úrad môže v súhlase na výrub dreviny uložiť žiadateľovi, aby uskutočnil primeranú náhradnú výsadbu drevín na mieste vopred určenom v súčinnosti s obcou. V prípade, že žiadateľ nie je vlastníkom pozemku, na ktorom sa náhradná drevina vysadila, môže mu obvodný úrad životného prostredia uložiť starostlivosť o ňu, najviac však na tri roky.

Náhradnú výsadbu a starostlivosť o ňu na takomto pozemku možno uložiť len s predchádzajúcim súhlasom vlastníka pozemku. Obce sú povinné viesť evidenciu pozemkov vhodných na náhradnú výsadbu vo svojom obvode a zároveň musia zabezpečovať výsadbu drevín na vhodných obecných pozemkoch.

Mestská časť Staré Mesto sa v tejto súvislosti obracia na občanov, aby písomne oznámili adresy pozemkov, na ktorých by bolo možné realizovať náhradnú výsadbu drevín. Všetci, ktorí o vhodných voľných plochách vedia, môžu adresy alebo parcelné čísla týchto pozemkov oznámiť na Miestnom úrade Staré Mesto, úseku územného rozvoja (Ing. Krištofovičová), Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava.

(stn)

Páčil sa vám článok?