FOTO a VIDEO - Smutná správa: Zomrel bratislavský rodák - herec Stano Dančiak

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ: Populárneho 75-ročného herca dlhodobo trápili zdravotné problémy. V dôsledku cukrovky pred niekoľkými rokmi prišiel o zrak a musel sa postupne vzdať aj svojej milovanej práce. Vo februári 2014 bol hospitalizovaný s podozrením na mozgovú cievnu príhodu. V posledných dňoch sa jeho stav opäť zhoršil. Najskôr ležal na internom oddelení fakultnej nemocnice na Mickiewiczovej ulici, odkiaľ ho presunuli do nemocnice sv. Michala, kde v noci zo soboty na nedeľu v spánku zomrel.

Stano Dančiak sa narodil 26. októbra 1942 v Bratislave v rodine kriminalistu. Záujem o dramatické umenie prejavil už na základnej škole, ako chlapec účinkoval v Detskej dramatickej rozhlasovej skupine. Okrem toho aktívne pestoval niekoľko športov, venoval sa futbalu, hokeju aj behu. Zmaturoval na Strednej zdravotníckej škole v odbore zubný laborant. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Po absolutóriu účinkoval jednu sezónu v bratislavskom Slovenskom národnom divadle (SND). Počas dvojročnej základnej vojenskej služby pôsobil vo Vojenskom umeleckom súbore. Následne sa vrátil do SND, kde dal aj s priateľmi výpoveď a spolu založili populárne Divadlo na Korze. V ňom účinkoval od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. Potom nastúpil do bratislavského Divadla Nová scéna, kde pôsobil 20 rokov. Od roku 1990 pracoval v Činohre SND.

Obsadzovaný herec si získal priaznivcov nielen na divadelných doskách, ale aj v množstve filmov. Z bohatej filmografie Stana Dančiaka možno spomenúť rozprávku Zločin slečny Bacilpýšky (1970), historickú snímku Skrytý prameň (1973), kultovú komédiu Sebechlebskí hudci (1975), životopisnú drámu Svědek umírajícího času (1990), film Rivers of Babylon (1998) alebo drámu Dážď padá na naše duše (2002).

Napriek chorobe, ktorá ho pripravila o zrak, bol členom činohry Slovenského národného divadla. Okrem toho účinkoval aj v množstve filmov a televíznych inscenácií. Fanúšikom je známy aj ako dabingový herec, svoj hlas požičal Derrickovi, Alfovi alebo Jurošíkovi.

Zdroj: FB Zuzany Dančiakovej

​Stano Dančiak s dcérou Zuzanou, ktorá po ňom zdedila herecký talent a spoločne s jeho manželkou Darinou sa oňho v posledných rokoch starali...

Stanislav Dančiak bol aj členom organizácie GEMA 93 a držiteľom množstva ocenení (Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov, Rád Pribinovho kríža). Z rúk prezidenta Slovenskej republiky si v roku 2003 prevzal štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy a v roku 2011 bol v rámci ankety OTO uvedený do siene slávy. 

Zdroj: FB Zuzany Dančiakovej

​Hercovo úmrtie potvrdila aj hovorkyňa Slovenského národného divadla Izabela Pažitková s tým, že sa uskutoční aj verejná rozlúčka s umelcom, ale jej presný termín zatiaľ ešte nie je známy.

Prejavy sústrasti vyjadrili už aj naši traja najvyšší ústavní činitelia. 

Prezident Andrej Kiska charakterizoval Stana Dančiaka ako človeka s nadhľadom a hlbokým porozumením, z ktorého vyvierali aj silné občianske postoje. A takto si Slovensko podľa neho bude zosnulého herca pamätať. "Osobnosť, na ktorú nemožno zabudnúť," zdôraznil Kiska, ktorý Dančiaka zaraďuje medzi veľké osobnosti silnej generácie slovenského filmu a divadla, ocenil jeho herecký talent. "Možno najmä komický, ktorý však nikdy neprekročil hranice toho, čo vtipné je a čo už nie," pripomenul prezident. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Predseda NR SR Andrej Dankko pripomenul, že Dančiak si fanúšikov získal nielen pôsobením vo filme a divadle, ale aj nenapodobniteľným dabingovým hlasom. "Česť jeho pamiatke," vzdáva hold zosnulému hercovi.

Podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho bol Stano Dančiak nielen skvelým hercom, ale svojimi zásadovými postojmi za slobodu a demokraciu aj zásadnou súčasťou svedomia národa. Premiér ocenil Dančiakovo umelecké pôsobenie. Symbolizuje pre neho dokonalého predstaviteľa mnohých filmových a divadelných postáv, ale aj legendárny hlas inšpektora Derricka, Alfa či sluhu Jamesa. "Maestro, vďaka za všetko, čím ste za svoj hodnotný život obohatili slovenský národ," dodal Pellegrini.

(ars, foto: TASR, FB Zuzany Dančiakovej)

Páčil sa vám článok?