ANKETA: Chceli by ste sa na Štrkovci opäť kúpať?

3.8.2018
0
Štrkovecké jazero

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Starší Bratislavčania si určite pamätajú, že jedným z miest, kam sme sa chodili kúpať, bolo i Štrkovecké jazero v Ružinove. Uvítali by ste takúto možnosť opäť?

Kúpanie na Štrkovci je dnes zakázané a to i napriek tomu, že vodu pravidelne monitorujú a je pre tento účel podľa viacerých meraní vyhovujúca. No mnohí si ešte pamätáme na časy, keď sa na Štrkovec chodilo kúpať úplne bežne rovnako ako napríklad na Zlaté piesky. Dnes to však možné nie je.

Najnovšie sa však opäť objavujú úvahy o tom, že by sa na Štrkovci kúpanie obnovilo. Prišiel s nimi aj jeden z kandidátov na starostu Martin Chren. „Vekom skúsenejší Ružinovčania si ešte pamätajú, že sa na Štrkovci bežne zvykli kúpať. Naše jazero si potom prešlo obdobím silného znečistenia, keď sa dokonca uvažovalo aj o jeho zasypaní. No posledné roky sa kvalita vody v Štrkovci kontroluje, a je dobrá. Kúpanie na Štrkovci nie je povolené len preto, že tam chýba infraštruktúra - vybavenie, bezpečné vstupy do vody, prezliekárne... S minimálnymi investíciami by sa to však dalo zmeniť. (A samozrejme, treba dohodnúť nejaký kompromis s rybármi, ktorí sa dnes o brehy jazera starajú)," skonštatoval na sociálnej sieti s tým, že by sa tu mohla vybudovať i pekná pláž. 

Podľa hovorkyne Ružinova Jany Pôbišovej to však s kúpaním také jednoduché nie je. „Štrkovecké jazero vzniklo v rokoch  1960 -1964 ťažbou štrkopieskov na výstavbu sídlisk v Ružinove. Z dôvodu vysokej podzemnej vody bolo vybagrované maximálne do hĺbky 4,5 m iba v severozápadnej časti pod hotelom Junior. V ostatnej časti je hĺbka jazera len 2,5 m, o ploche 56 000 m2. Jazero je pomerne plytké, aby spĺňalo podmienky na jeho využitie na kúpanie. Nemá samočistiace schopnosti, nakoľko dno jazera tvorí neogén - ílovitá štruktúra horninového prostredia. Na dne jazera už nie je štrkopiesok, ktorý by podporoval a umožňoval prepúšťanie prúdenia podzemných vôd, čo by okysličovalo vodu pre jej dostatočnú kvalitu na iné využitie, napríklad kúpanie," vysvetlila.

„Podľa zákona 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji zdravia súhlas na povolenie kúpania vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva.  V prípade Štrkoveckého jazera by nebolo možné vydať takýto súhlasa na tak malej ploche ho využívať plnohodnotne v súlade so zákonom. Pre využitie jazera na rekreačné účely a krátkodobý oddych vykonáva mestská časť na Štrkoveckom jazere letný monitoring kvality vody v mesiacoch jún až september. Pozorujeme fyzikálno-chemické ukazovatele kvality vody (ako napr. teplotu vody, množstvo kyslíka, chémiu) ako aj mikrobiologické ukazovatele (ako napr. koliformné baktérie, riasy a ďalšie...). Tieto ukazovatele boli pri poslednom monitoringu zvýšené v dôsledku vysokých teplôt a prehrievaniu sa jazera," dodala Pôbišová..

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie