Fajčenie na kúpaliskách: Na rozhorčené slová našej čitateľky reaguje riaditeľ STaRZ-u

2.8.2018
0
Plavčík

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Obťažuje fajčenie na kúpaliskách ostatných návštevníkov? Veľkú diskusiu medzi čitateľmi webu bratislavskenoviny.sk vyvolala skúsenosť našej čitateľky, ktorá má kvôli fajčiarom problém navštíviť s deťmi bratislavské kúpaliská. Dnes sa k problému vyjadril riaditeľ STaRZ (prevádzkovateľ kúpalísk) Peter Vojtko.

"Uplynulý týždeň sme s deťmi vyskúšali kúpaliská v Bratislave. Bohužiaľ, na každom sme sa stretli s fajčením, ktoré personál  kúpaliska toleroval," napísala nám Gabriela Pleschová.

Pôvodný článok nájdete TU.

K problému sa dnes pre Bratislavské noviny vyjadril aj riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Peter Vojtko. "O zákaze fajčenia sú návštevníci informovaní zákazovým nápisom umiestneným v areáli kúpalísk. Nakoľko návštevníci kúpalísk nerešpektujú a nedodržiavajú zákaz aj napriek upozorneniam personálu, ktorý ani nemôže postihovať fajčiarov, pristúpili sme k opatreniam, aby sme eliminovali obťažovanie dymom. Vymedzili sme priestor vyhradený len pre fajčiarov, keďže sú návštevníci kúpalísk aj fajčiari. V prípade, ak pracovníci pristihnú fajčiara mimo priestoru vyhradeného pre fajčiarov, upozornia ho na zákaz fajčenia v areáli, postihovať ho však nemôžu. Zákon o ochrane nefajčiarov presne špecifikuje miesta a priestory, kde je zakázané fajčiť, kúpaliská však medzi ne nepatria," vysvetľuje Vojtko.

Čitateľka sa sťažovala konkrétne aj na kúpalisko Rosnička, kde  sa fajčilo pri viacerých bufetových stoloch, ale dvojica fajčila aj medzi detským a plaveckým bazénom. "Na kúpalisku Rosnička je miesto vyhradené pre fajčiarov na letnej terase reštaurácie, ktoré je stavebne oddelené od kúpaliska a je v dostatočnej vzdialenosti od návštevníkov strediska," objasnil pravidlá kúpaliska Vojtko s tým, že ak niekto fajčí na inom mieste, možno na tento stav upozorniť personál kúpaliska, ktorý je viditeľne označený logom STARZ, resp. službukonajúceho prevádzkara. Čitateľka si však sťažovala na neochotu plavčíčky riešiť problém. "Vodný záchranár (plavčík) je zodpovedný za monitorovanie bazéna, záchranu a prevenciu kúpajúcich sa, z toho dôvodu nie je možné, aby sa venoval inej činnosti, ako napr. riešenie fajčiarov," zastal sa plavčíčky Vojtko.

Rovnako Gabriela upozornila aj na kúpalisko v Lamači, kde sa tiež stretla s fajčením. "Aj na kúpalisku v Lamači sa pri bufetových stoloch fajčí. V Lamači sú bufetové stoly dokonca vzdialené dva, štyri a šesť metrov od detského bazéna, takže to poriadne cítiť. Keď som jednu fajčiacu upozornila na veľkú tabuľu zakazujúcu fajčenie v celom areáli kúpaliska, odpovedala mi, že v bufete sa môže," opísala nám Gabriela. 

"Na LK Lamač je vyhradené miesto pre fajčiarov pri plote kúpaliska, vedľa bufetu a technického vchodu, kde je pohyb návštevníkov minimálny. Nakoľko sme doteraz nezaznamenali žiadnu sťažnosť na umiestnenie priestoru pre fajčiarov, zvážime možnosti presunu tejto zóny," reagoval Vojtko.

A do tretice sa Gabriela vybrala na Delfín v Ružinove, kde jej prekážal fajčiaci esbeeskár pri vchode na kúpalisko. "Na LK Delfín je miestom vyhradeným pre fajčiarov terasa reštaurácie a priestor pri plote, za pokladňou. Pracovník SBS v tomto prípade zákaz neporušil," dodal Vojtko.

Fajčiaci esbeeskár na Delfíne:

Zdroj: Čitateľka Gabriela

(ms)

Páčil sa vám článok?