Pamiatkari objavili zvyšky Laurinskej brány

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V súčasnosti sa rýchlym tempomdokončuje dláždenie pešej zóny na Laurinskej ulici. Pri položení novej trasy vodovodného potrubia sa narazilo na zvyšky systému opevnenia Laurinskej brány s mostom cez vodnú priekopu. Vzniknutú situáciu si nedali ujsť pracovníci Mestského ústavu ochrany pamiatok na zistenie bližších nálezových súvislostí.

Výskumom sa podarilo priamo vo výkope identifikovať najmenej štyri oblúky tehlového mosta cez priekopu. Most predstavuje najmladšiu stavebnú fázu celého systému. Bol postavený na začiatku 18. storočia a svoju funkciu plnil len do vydania príkazu Márie Terézie na zbúranie mestských hradieb a zasypania priekop v slobodných kráľovských mestách. V tom čase stredoveké opevnenia už nezodpovedali vývoju vojenskej techniky, stratili svoj význam a naopak zabraňovali stavebnému vývoju rozrastajúcich sa miest.

Výskum sa upriamil na miesto prepojenia mosta s kamennou stavbou predpolia brány. Podobnými stavbami stavitelia opevnení reagovali na vývoj strelných zbraní, ktorých účinok sa obrancovia snažili nepriateľovi znížiť predsunutím vlastných palebných postavení ďaleko pred mestskú bránu, čo útočníkom znemožnilo jej ostreľovanie. V kamennom murive predpolia boli použité jemne opracované kamenné články starších stavieb.

Z písomných správ vieme, že v čase nebezpečenstva tureckého útoku na mesto v rokoch 1529 až 1531 sa na zvýšenie obranyschopnosti mesta zbúrali kamenné stavby na predmestiach a ich materiál sa použil pri spevňovaní mestských hradieb. Búraniu vtedy padli za obeť aj Kostol sv. Vavrinca a Kaplnka sv. Jakuba v tesnej blízkosti Laurinskej brány na dnešnom námestí SNP v parku pred tržnicou. Priestor predpolia brány bol s bránou v línii hradieb spojený starším tehlovým mostom z 15. storočia, z ktorého sa zachoval fragment jedného oblúka.

Výskumom sa opäť raz potvrdilo, že stopy minulosti nášho mesta možno nájsť aj tam, kde pre neustály stavebný ruch sa niečo také zdá len málo pravdepodobné.

Branislav Resutík

Pri obnove povrchu Laurinskej ulice boli pod zemou objavené aj zvyšky systému opevnenia Laurinskej brány s mostom cez vodnú priekopu. Po ukončení archeologického prieskumu a vydláždení bude tento nález pripomínať informačná tabuľa a odlišný povrch dlažby.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?