Cestujúci v bratislavskej MHD si myslel, že sa vezie načierno, ale revízor ho presvedčil o opaku!

28.6.2018

Zdroj: FB Revízori

Páčil sa vám článok?

Naozaj dosť nezvyčajne dopadla pred niekoľkými dňami prepravná kontrola u 61-ročného cestujúceho, ktorý riskol jazdu električkou načierno. Bežne sa takéto situácie končia udelením pokuty 50 eur priamo na mieste alebo sumou 70 eur, ak si necháte vystaviť pokutový blok, ale vďaka iniciatíve samotného revízora DPB nemusel starší pán napokon zaplatiť ani cent! Ako je to možné?

Robiť revízora v Bratislave nie je práve práca snov. Prevažná časť verejnosti nemá pracovníkov DPB, ktorí v prostriedkoch MHD kontrolujú platnosť cestovných lístkov, príliš v láske, prejavuje im značnú neúctu, častuje ich urážkami a výnimkou v minulosti neboli ani fyzické útoky na revízorov. Vlastne preto nechodia kontrolóri skoro nikdy po jednom, ale v skupinkách a v istom období boli dokonca ešte aj sprevádzaní pracovníkom SBS, ktorý mal dozerať na ich bezpečnosť. Aj medzi týmito ľuďmi, ktorých hlavnou motiváciou akoby bolo pri každej pracovnej smene udeliť čo najviac pokút, sa však nájdu výnimky, čo potvrdzuje aj príhoda 61-ročného pána Petra. „Cestoval som pred niekoľkými dňami z obce Gajary do Bratislavy autobusom spoločnosti Slovak Lines. Pri nástupe do autobusu som si kúpil u vodiča cestovný lístok v hodnote 2,50 eura a vystúpil som na Račianskom mýte. Nechcelo sa mi ísť pešo, lebo som sa dosť ponáhľal, a tak som sa rozhodol odviezť jednu zastávku električkou smerom do Rače načierno. Stál som pri dverách, keď ku mne prikročil revízor a vyzval ma, aby som mu predložil na kontrolu cestovný lístok. Okamžite som vedel, koľká bije, a tak som rovno z vrecka vytiahol občiansky preukaz, aby mi mohol vypísať blok na pokutu. Zároveň som mu oznámil, že potrebujem na najbližšej zastávke vystúpiť, lebo idem do roboty,“ porozprával Bratislavským novinám svoj nevšedný zážitok pán Peter.      

„On teda vyšiel z električky spolu so mnou a pýtal sa ma, odkiaľ cestujem a ako som sa dostal do Bratislavy. Keď som to povedal, tak sa spýtal, či mám pri sebe ten lístok z prímestského autobusu. Vytiahol som ho z peňaženky, on si ho pozorne prezrel a oznámil mi, že ten môj lístok je súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji a mohol by som s ním ešte 50 minút cestovať po Bratislave v prostriedkoch MHD. Zostal som ako obarený. Priznám sa, že som vôbec o tejto vymoženosti nevedel. Aj prístup samotného revízora ma milo prekvapil. Nechcem nikomu krivdiť, ale domnievam sa, že väčšina jeho kolegov by mi v tejto situácii automaticky udelila pokutu a ja by som možno doteraz nevedel, že som v ten deň načierno vlastne vôbec necestoval,“ dodal prekvapený cestujúci, ktorý si myslí, že by tieto výhody Integrovaného dopravného systému mohli byť aj lepšie odprezentované pre cestujúcu verejnosť či už zo strany prepravcu Slovak Lines alebo mestskou spoločnosťou Bratislavská integrovaná doprava.

(ars, ilustračné foto: FB revizori)  

Páčil sa vám článok?