ROZHOVOR - Tenistka Rebecca Šramková: Ktoré miesta v Bratislave by sa nehanbila ukázať návšteve z cudziny?

17.6.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými týždňami vyvolala rozruch informácia o tom, že známa tenistka Dominika Cibulková si zmenila trvalý pobyt z Bratislavy na Dubaj. Momentálne je tak jedinou reprezentantkou nášho hlavného mesta vo vrcholovom tenise bratislavská rodáčka Rebecca Šramková, s ktorou sme sa zhovárali o jej detstve, súčasnom živote, ale aj plánoch do budúcnosti. Čo všetko nám čoskoro už 22-ročná hráčka o sebe prezradila?

Tenistka Rebecca Šramková sa narodila 19. októbra 1996 v Bratislave a vlani reprezentovala Slovensko vo Fed Cupe, kde dvomi víťazstvami vo dvojhrách prispela k nášmu víťazstvu nad favorizovaným Talianskom 3:2. V minulej sezóne ju však trápili určité zdravotné problémy, takže si musela dať nútenú prestávku, ale v tomto roku by sa chcela zlepšiť výsledkovo, presadiť na profesionálnych turnajoch a prípadne aj posunúť v rebríčku WTA čo najvyššie.

Kam sa viažu vaše prvé spomienky na Bratislavu - v ktorej lokalite ste prežili detstvo?

Celé svoje detstvo až do svojich 19-tich rokov som prežila v okrajovej časti Bratislavy, teda konkrétne v Čunove. Teda dalo by sa povedať, že na bratislavskom vidieku. Bývali sme v časti so samými rodinnými domami, takže som bola neustále vonku s kamarátmi .

Spomeniete si aj na to ako ste sa najradšej hrávali?

Samozrejme. Veď to bolo zatiaľ najkrajšie obdobie v mojom živote. Chodievala som von viac s chlapcami než s dievčatami. Čím to asi bude (smiech). Najradšej sme lozili po preliezkach, bicyklovali sa, hrali sa na schovávačku v lese alebo futbal na ihrisku.

S tenisom ste začínali v pomerne mladom veku. Kde a kedy ste prvýkrát chytili raketu do rúk?

Mala som šesť rokov. Začínala som chodiť do prvej triedy. Bolo to v Dome športu s pani Máriou Kunovou. Mám pocit akoby to bolo včera.

Zdroj: Facebook R.Š.

Zmenili sa chodením na tenis aj vaše školské povinnosti alebo ste vždy zvládali zosúladiť štúdium a tréningy?

Prvé štyri roky som chodila poctivo do základnej školy a bola jednotkárka, ale keď som začala chodiť viac po turnajoch a už aj do zahraničia, tak som prestúpila na športové gymnázium na Ostredkovej a tam už som išla v individuálnom študijnom pláne a chodila som na skúšky v prestávkach medzi tréningami a turnajmi.

Venujete sa okrem tenisu aj iným pohybovým alebo voľnočasovým aktivitám?

Baví má všetko, kde je pohyb. Chodila som aj na kickbox či karate. Najviac ma okrem tenisu bavia práve asi bojové športy .

Boli aj chvíle, kedy ste sa na tenis chceli vykašľať, napríklad v puberte?

Nie. Nikdy ani na sekundu!

Aké ste mali vo svojich začiatkoch vzory - podarilo sa vám niekedy s niektorým z nich aj stretnúť?

Vždy bola mojím vzorom, je a asi aj bude Serena Williamsová. Prvýkrát som ju mala šancu vidieť naživo v Paríži, keď som štartovala na juniorskom Roland Garros.

Zdroj: TASR

​Daniela Hantuchová, Anna Karolina Schmiedlová, Rebecca Šramková, Jana Čepelová a tréner Matej Lipták po slávnom víťazstve Sloveniek nad Taliankami vo Fed Cupe 2017.

Zo začiatku bol vaším trénerom otec Jozef, s ktorým ste precestovali desiatky krajín. Pamätáte si, kedy ste šli do cudziny prvýkrát sama?

Otec má trénoval od mojich 12-tich rokov. Dovtedy som trénovala na Právniku a Slávii. Fúha, ťažká otázka. Myslím, že to bol turnaj v Nemecku, pamätám si, že otec mal vtedy veľmi ťažké zdravotné problémy.

Dokedy ste boli u rodičov a prečo ste sa rozhodli osamostatniť?

Keď som odišla z domu som mala 19 rokov a na účte skoro nulu. Avšak neodchádzala som úplne dobrovoľne. Ale už sa k tomu nechcem vracať. Podstatné je, že som sa z toho dostala a teraz si už všetko riadim sama.

A kde v súčasnosti bývate?

Pri Národnom tenisovom centre, teda v mestskej časti Nové Mesto. Určite by som si chcela v budúcnosti kúpiť byt buď v tejto lokalite alebo niekde v Starom Meste či Ružinove.

Zdroj: Facebook R.Š.

Minule sme vás videli šoférovať po Vajnorskej ulici. Považujete sa za dobrú a pohodovú vodičku alebo si občas za volantom aj zahrešíte?

Záleží na okolnostiach. Nikto nie je nadšený, keď stojí niekde v kolónach a pravdou je, že doprava v Bratislave častokrát kolabuje. Preto sa snažím čo najviac vyhýbať jazdeniu v tých rušných hodinách, teda v špičke. Priznám sa však, že milujem šoférovanie a sem si rada na plyn aj dupnem (smiech).

A nemáte v Bratislave ťažkosti s parkovaním, prípadne sa takým miestam tiež radšej vyhýbate?

Ak viem, že niekde by som mohla mať problém s parkovaním, tak vtedy tam idem naozaj radšej taxíkom. Podľa situácie.

Stretávate sa so známymi v nákupných centrách ako sú Eurovea alebo Aupark?

Mala som rada Euroveu, ale po čase sa z toho stala jedna veľká promenáda, kde sa ľudia predbiehajú, kto je zaujímavejší a štýlovejší. Takže ja uprednostňujem skôr nejaké tiché miesto v Starom Meste. Najnovšie najčastejšie navštevujem svoju obľúbenú raňajkáreň na Laurinskej ulici, kde si rada posedím, keď mám voľno.

A kam sa chodievate zabávať?

Takých príležitosti teda veľa nie je. Povedala by som skoro vôbec. Ale nedávno sme v meste oslavovali moje narodeniny a pobehali sme niekoľko podnikov v centre.

Zdroj: Instagram R.Š.

Na aké miesta by ste vzali návštevníkov z cudziny, ak by ste im chceli ukázať „krásavicu na Dunaji"?

Určite by som ich zobrala najskôr do Starého Mesta a potom by sme šli pešo nejakou uličkou na hrad. Prípadne spolu absolvovali plavbu výletnou loďou po Dunaji. Milujem však aj výhľad na mesto zo Slavína či Kamzíku, takže aj tam by som ich možno zobrala a určite máme v Bratislave aj pár dobrých reštaurácií, za ktoré sa nemusíme hanbiť.

Vaša kolegyňa Dominika Cibulková sa nedávno rozhodla odsťahovať do Dubaja. Neuvažujete aj vy o tom, že by ste raz chceli žiť v nejakej svetovej metropole?

Pokiaľ viem tak Domča býva stále v Bratislave a neodišla zo Slovenska. Len si zmenila trvalé bydlisko a teraz ho má v Dubaji. Myslím, že spravila dobre, nakoľko Slovensko má veľmi veľa nevýhod, čo sa týka dani a poplatkov. Na jej mieste by som spravila to isté. Nie je to určite o tom, že by tu nechcela byť, ale každý rozumný človek, čo vie počítať, by určite zvážil možnosť sa prihlásiť na trvalý pobyt či v Dubaji alebo v Monte Carle ako to v nedávnej minulosti urobila napríklad Daniela Hantuchová.  

Zdroj: Instagram R.Š.

Čo pokladáte za svoj doteraz najväčší športový úspech?

Za môj najväčší úspech považujem to, že som sa ako športovkyňa osamostatnila.

Aké máte pred sebou ciele - čo by si ešte chceli na kurtoch dosiahnuť?

Životný cieľ je určite dostať sa v rebríčku WTA do top 20. No kedy sa to prelomí a začnem hrať svoj najlepší tenis v živote, je ešte otvorené.

Zdroj: Instagram R.Š.

Nie je žiadnym tajomstvo, že máte priateľa, ktorým je tiež športovec Peter Likér. Znamená to, že sa občas doma meníte na žienku domácu – dokážete mu aj navariť alebo ožehliť košeľu, ak by to potreboval?

Ha ha ha. Niekedy mám pocit, že skôr on je tá žienka domáca. Ale jasné užívam si to niekedy aj ja. Keď mám čas, tak rada niečo upečiem alebo navarím a vždy sa pri tom dobre odreagujem. Doma si navzájom pomáhame a nemáme s ničím problém.

Čo vám tenis doteraz dal a čo vzal a ako by ste motivovali rodičov malých detí, aby pribudlo, čo najviac vašich úspešných nasledovníkov?

Nevzal mi nič a dal veľmi veľa. Ak niekto naozaj miluje tento šport, tak si vychutnáva každú sekundu na kurte a nepokladá to za trápenie či obeť. Podľa mňa netreba motivovať rodičov, ale skôr deti to musia chcieť samé od seba. Inak je to strata času a peňazí. Chcela by som, aby sa tenis na Slovensku stal ešte populárnejším a obľúbenejším športom a preto som sa rozhodla ešte s jedným kamarátom, že budeme organizovať detské a amatérske turnaje po celom Slovensku. Ale tento projekt je ešte v plienkach a na prvom mieste je teraz moja kariéra.

Roman Slušný, Foto: TASR, Instagram a Facebook R.Š.

Páčil sa vám článok?