Na hrad Devín a do Rusoviec dnes príde pracovať vyšše 160 dobrovoľníkov

8.6.2018
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Areál hradu Devín a antickú Gerulatu v Rusovciach dnes budú čistiť desiatky dobrovoľníkov. Bratislava sa totiž aj tento rok zapája do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku – NAŠE MESTO, ktorý organizuje Nadácia Pontis.

Do akcie sa zapojí približne 160 dobrovoľníkov, z toho 119 dobrovoľníkov sa prihlásilo na čistenie areálu Devín a 45 dobrovoľníkov na čistenie Gerulaty. Do akcie sa tradične zapojili sa  aj zamestnanci magistrátu, Múzea mesta Bratislavy a mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy,“ informovcala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Aktivity na hrade Devín sú zamerané na čistenie časti areálu hradu od náletovej zelene a odpadkov, kamennej sute, maľovanie drevených prvkov. Dobrovoľníci budú teda likvidovať náletovú zeleň na murivách a chodníkoch areálu,  trhať burinu, vyrezávať kríky na určených miestach, zbierať a prenášať kamennú suť, odpadky, zametať či natierať drevené prvky. Mestské múzeum Bratislavy im umožní pomôcť aj pri prácach na archeologickom výskume.

Aktivity na Gerulate v Rusovciach sú zamerané na čistenie areálu od náletovej zelene, úpravu  areálu, natieranie lavičiek a plota. 

Hlavné mesto sa do tejto celoslovenskej dobrovoľníckej akcie zapája už po tretí rok, pričom prvé čistenie sa uskutočnilo v roku 2016 ako doplnková aktivita s dobrovoľníckym rozmerom pre podporu projektu „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“. Projekt trval od roku 2014 a v rámci neho bola obnovená aj expozícia v jaskynných priestoroch hradného brala. Rekonštrukciou zároveň prešli aj stredná a horná terasa či chodníky zo stredného hradu na citadelu.

(ms)

 

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie