Výkup fliaš nemožno viazať na nákup tovaru

18.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jedným z 8 základných práv spotrebiteľa deklarovaných Valným zhromaždením OSN v roku 1985 je aj právo na zdravé životné prostredie. Pred­pokla­dám, že si teraz mnohí z čitateľov pomyslia, čože je ich do toho.

Nuž, myslím si, že nás všetkých je niečo aj do výrubov dažďových pralesov a zamorovania ovzdušia - ale viem, že čo koho bezprostredne nepáli, to nezvykne hasiť. Lenže väčšinu z vás to trápi, iba to neviete. Ide totiž o návratné zálohované obaly, čiže ľudovo fľaše.

Problém s fľašami sa začal krátko po našom vykročení do Európy. Krátkozrako sme vtedy dopustili likvidovanie zabehaných distribučných a veľkoobchodných sietí a divoko privatizovali každý na svoju vlastnú päsť. Darmo som i ja volala po brzdení rôznych snáh, ktoré sa videli v (vo svete už opustenom) systéme malých obchodov tzv. Tante Emma Laden, kde je majiteľ aj zásobovačom, predavačom, účtovníkom či upratovačkou. Možno je tento typ obchodov sympatický - rozhodne je však nerentabilný. No dosť už teórie. Spotrebiteľovi zostali ako zvyčajne iba oči pre plač.

Ani za takmer 10 rokov transformácie sa totiž v praxi nepodarilo uspokojivo riešiť problém s návratnosťou fliaš. Obchod, ktorý fľaše predáva spotrebiteľovi, je podľa zákona povinný ich aj odoberať. Zákon č. 634 Zb o ochrane spotrebiteľa nekompromisne určuje v § 18:

1. vratné zálohované obaly, v ktorých sa predávajú výrobky, sa musia v prevádzkarni, kde sa výrobky v takých obaloch predávajú, vykupovať po celý prevádzkový čas.

2. Výkup vratných zálohovaných obalov nemožno viazať na nákup tovaru. Množstvo vykupovaných vratných zálohovaných obalov nesmie predávajúci obmedziť. Zákon č. 137/1998 Zb. dopĺňa ešte jeden odstavec, a to v § 14 b odstavec 12, ktorý hovorí: Spotrebiteľ nie je povinný preukázať predávajúcemu zálohovanie vratných obalov.

 Zdanlivo je teda všetko v poriadku. Odkiaľ sa však berú tie desiatky sťažností spotrebiteľov? Nuž, buďme spravodliví aj voči obchodníkom. Systém výkupu fliaš zatiaľ nie je uspokojivý. Faktom je, že výkup a manipulácia s fľašami nie je zadarmo. Aj výrobe sa pohodlnejšie plní do nových fliaš - než tých z výkupu. Pri dnešnej honbe za ziskom sa teda nikomu nechce „babrať“ s vratnými obalmi. Veď jednorazový obal je podstatne výhodnejší. Otázkou je, pre koho.

Náklady na výrobu fliaš si každý výrobca v plnej miere zaráta. Taká nevratná fľaša na nealko nápoje vyjde na 5-6 Sk. To však väčšina spotrebiteľov nevie, či nevníma. Ak sa teda nevyvíja spoločenský tlak na výrobcov - volia cestu, ktorá je pre nich výhodná. Ktože by sa staral o problém likvidácie hory plastových obalov či zbytočne vyrobenej energie, využívania surovín? Aj v predchádzajúcom parlamente boli do komisie životného prostredia zaraďovaní poslanci za trest. Prečo práve výroba by mala mať ekologické myslenie? Čo dodať na koniec? Nuž neostáva nič iné, ako trvať na svojom práve v konkrétnom obchode. Oznámiť napr. SOI prípady porušovania zákona o ochrane spotrebiteľov. A možno aj zainteresovať svojich poslancov, aby sa problematikou fliaš začali vážne zaoberať.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?