FOTO: Viete o tomto strašidelnom dome v centre mesta? Starý pán v ňom býva už 25 rokov

Ošarpaná bytovka na Záhradníckej

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

V dnešnej dobe je už takmer raritné, keď nájdete lukratívnu lokalitu, ktorá by odolala zubu času a nezmenila by svoj ráz rôznymi developerskými projektami. Jedna takáto budova sa nachádza v Starom Ružinove na frekventovanej križovatke, kde pretína Miletičova ulica Záhradnícku, hneď vedľa zastávky MHD. Nachádza sa tu stará bytovka vo veľmi zlom stave, ktorá má však stále svojich obyvateľov.

Nás zaujímali podrobnosti, aký má táto budova príbeh, prečo je v takom stave a kto ju momentálne obýva, tak sme sa rozhodli dané miesto navštíviť.

​Po vstupe z frekventovanej ulice na nenápadné nádvorie sa ocitnete ako v inom svete. Jeho okolie je neupravené, všade je burina, špina a odpadky. Bytovka je ošarpaná, jej fasáda sa olupuje a o jej statike by sa dalo zrejme rozprávať tiež. Chodby bytovky sú ako vystrihnuté zo zlej rozprávky, pripomínajú strašidelný dom. Schodiskom je cítiť pach stuchliny a plesnivých stien a sem-tam vám preletí nad hlavou holub, ktorým sa tu žije evidentne dobre, na vrchných podlažiach majú totiž urobené hniezda.

​​​77-ročný obyvateľ bytovky nám povedal, že bytový dom na Záhradníckej 50 je reštituovaný a on tu býva už 25 rokov, no stále sa nič nezmenilo. Majiteľovi budovy, ktorý sa o ňu však vôbec nestará, platí mesačne 70 eur. Ten obyvateľov vysťahovať nemôže, čaká, že odídu sami. Dôchodca, ktorý sa s nami rozprával, tu dokonca kedysi robil domovníka. „Toto miesto vyzerá takto hrôzostrašne už viac ako 25 rokov, nikto sa o to nestará. Býva tu 10 ľudí, ktorí sú radi, že majú strechu nad hlavou,“ povedal nám. Občas sem chodia prespávať bezdomovci a takisto sa tu pohybujú aj narkomani. ​Byty obyvateľov sú však vraj čisté, len okolie je hrozné. Viac nám už nechcel povedať, tvrdí, že sa bojí. „Viete, aká je doba, radšej budem ticho, veď strechu nad hlavou mám," povedal nám. Podľa jeho slov sa jeho susedia chystajú vysťahovať, nedávno pre zlé podmienky odišla odtiaľto rodina s deťmi.

Nám sa podarilo skontaktovať aj s majiteľom budovy, pán Oldrich G. nám však poskytnúť podrobnejšie informácie nechcel, tvrdil, že nás nepozná a po telefóne s cudzími ľuďmi diskutovať nebude. Odpovedal nám však na našu otázku, či mu ako magistrát mesta na prevádzku bytovky prispieva. „Magistrát má povinnosť poskytnúť náhradné byty, ktorú si nesplnil. A žiadne peniaze od mesta nedostávam, a pokiaľ viem, ani nikto z majiteľov iných reštituovaných domov v Bratislave. Tí ľudia, ktorí tam bývajú, odtiaľ neodídu, aj keby im to malo padnúť na hlavu," tvrdil nám majiteľ. Ak je bytový dom v reštitúcii, magistrát by mal zo zákona posktynúť nájomcom buď náhradné byty, ktoré samozrejme nemá, alebo doplácať majiteľovi rozdiel medzi trhovou sumou a vybratým nájomným. S Oldrichom G. sme sa dohodli na osobnom stretnutí, na ktorom nám mal objasniť situáciu, ale neskôr už nezdvíhal telefón.

Zdroj: Matúš Husár

O stanovisko sme požiadali aj magistrát. "Hlavné mesto si plní zákonnú povinnosť voči reštituentom, ktorým od minulého roka vypláca kompenzácie nájomného, teda rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Kompenzácie sú vyplácané v súlade s metodikou vyplácania, ktorú schválilo mestské zastupiteľstvo. Pán Oldrich G. si neuplatnil nárok na kompenzáciu za byt nachádzajúci sa na Záhradníckej ulici č. 50 v Bratislave, informovala nás hovorkyňa magistrátu mesta Bratislava Zuzana Onufer.


Starosta mestskej časti Ružinov Dušan Pekár sa k problému vyjadril nasledovne: "Mestská časť už vykonala kontrolnú obhliadku, na základe ktorej sme vyzvali vlastníka pozemku, aby do 11.06. zabezpečil odstránenie nedostatkov a podnet vo veci nedostatočnej hygieny a hniezdenia holubov sme postúpili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva."

Okoloidúci sa iba pozerajú na tento dom s nevôlou, nechápu, ako môžu žiť ľudia na mieste plnom exkrementov, potkanov, plesne a inej "hávede".

(ncuki)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie