VIDEO: Cyklisti na hrádzi nerešpektujú príkazy ani dopravné značky. Pomohla by tu STOP-ka?

10.5.2018

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

Začiatkom februára dal magistrát osadiť na petržalskej hrádzi zábranu aj s príslušnými dopravnými značkami. Tie cyklistom prikazujú zosadnúť z bicyklov, aby sa predišlo ich prípadným stretom s nákladnými autami, ktoré smerujú po priľahlej ceste na stavbu bratislavského obchvatu. Zábrana sa však stretla sa s veľkou kritikou cyklistov a v konečnom dôsledku sa ukázala byť úplne zbytočnou!

Zdroj: Facebook

​Zábrana bola pôvodne cez celú šírky asfaltovej cestičky využívanej najmä cyklistami. Tí jednak tvrdili, že je nebezpečná, jednak predpovedali, že aj tak nebude plniť svoju funkciu a žiadali ju odstrániť. Zábrana stále stojí a keďže už je čiastočne otvorená, tak sa však stala naozaj úplne zbytočnou. Z desiatok cyklistov, ktorých sme pred niekoľkými dňami pozorovali, ani jeden z bicykla nezosadol a mnohí pred ňou ani len nespomalili. Jednoducho ju obídu, čo dokazuje už aj vyjazdený chodník na tráve.

Otázka je, či by za týchto okolností nestačili obrovské tabule s výkričníkmi a informáciou o prejazde vozidiel stavby, ktorými je aktuálne celá hrádza „zasypaná“. Mesto má pocit, že nie, hoci na cyklistickej ceste späť železná zábrana nie je a ľudia reflektujú aj na značku STOP.

Zdroj: in

​Veď ani autá smerujúce cez hrádzu nemajú spomaľovací retardér a stačí im upozornenie na cyklistov a znížená rýchlosť.  Cyklistov hnevalo aj to, že nákladiaky majú prednosť na cyklochodníku. Hrádza má podľa nich slúžiť na pohyb ľudí a vozidlá by im mali dať prednosť. Vodohospodársky podnik má však iný názor, ktorý prezentoval ďalšou tabuľou na hrádzi. Tá informuje o zásadách pohybu chodcov na vodohospodárskych objektoch. „Hlavnou funkciou stavieb je zabezpečenie ochrany pred povodňami,“ informujú. „Návštevníci sú povinní rešpektovať a uprednostniť pohyb mechanizácie SVP po vodohospodárskych objektoch ako aj po pobrežných pozemkoch.“ A podľa toho sa aj koná. Na hornej časti cyklocesty, kadiaľ nákladiaky prechádzajú, naliali betón, zrejme na spevnenie kvôli ťažkej technike, niekto po ňom ešte počas tuhnutie prešiel, bezpečnosť korču­liarov je, bohužiaľ, druhoradá.

Zdroj: in

​Zábrana na hrádzi pripomína tú na Trnavskom mýte, kde ľudia prechádzajú cez cestu od električiek k tržnici naďalej aj napriek zákazovým značkám. Nanútiť ľuďom vlastnú predstavu ich dobra zjavne nefunguje.  Oveľa väčší problém pre cyklistov však predstavuje samotná výstavba obchvatu Bratislavy. Projekt totiž prechádza za pochodu zmenami, ktoré ušetria peniaze na úkor kvality. Upozorňuje na to vicestarosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler. Dôkazom podľa neho je aj 400-metrový úsek v katastri ich mestskej časti, ktorý mal pôvodne stáť na pylónoch, no teraz sa počíta s betónovými múrmi. Zhotoviteľ obchvatu tvrdí, že projekt je realizovaný plne v súlade s technickým riešením, ktoré je súčasťou koncesnej zmluvy.

V Jarovciach zvažuje podľa Uhlera zhotoviteľ vybudovať po novom oporné betónové múry, ktoré vyplní zeminou a na tom postaví diaľnicu. „Ak sa to stane, nebude to len estetický problém. Dopad to bude mať aj na pohyb zvierat a do Jaroviec už nebude môcť viesť cyklochodník, ktorý mal ísť práve popod diaľnicu,“ povedal vicestarosta. Verí, že táto zmena nie je definitívna, lebo je pravdepodobné, že úsek zapustený v zemi betónovými múrmi naruší aj plynutie podzemných vôd. Zástupcovia Jaroviec už boli na rokovaní so zhotoviteľom a projektantmi, ktorých sa snažili presvedčiť, aby sa vrátili k vyhovujúcemu projektu z dokumentácie pre územné rozhodnutie.

(in, foto a video: in)

Páčil sa vám článok?